Με αφορμή την 68η επέτειο από την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ και την εθνική γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα, Ιριτ Μπεν-Αμπα, έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην οποία τονίζει ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ εδραιώνουν μια στρατηγική σχέση και μια πολύπλευρη συνεργασία, με αμοιβαίο όφελος, όπως υποδηλώνουν οι πρόσφατες επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και η τριμερής συνάντηση κορυφής στη Λευκωσία.
Στη συνεργασία των δύο χωρών, τονίζει η κ. Μπεν-Αμπα, εξέχουσα θέση κατέχει η καινοτομία και η νεανική επιχειρηματικότητα η οποία προωθείται δυναμικά με σειρά ανταλλαγών επισκέψεων, εκδηλώσεων και χρηματοδοτήσεων από τις δύο χώρες.
Άνθιση γνωρίζει και η τουριστική συνεργασία, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται στον πρώτο προορισμό των Ισραηλινών για σύντομες διακοπές. Εκτιμάται ότι εφέτος θα επισκεφθούν την Ελλάδα 400.000 Ισραηλινοί και οι πτήσεις των ισραηλινών αερογραμμών θα φτάσουν τις 2000.
Ως μείζον πρόβλημα για την αναταραχή στη Μ. Ανατολή θεωρεί την κατάρρευση των κρατικών δομών και των παλιών ηγεσιών και την άνοδο της τρομοκρατίας, ενώ για την προοπτική του Παλαιστινιακού λέει ότι η κατάσταση μεν στην περιοχή δεν βοηθά, παραμένουμε όμως προσηλωμένοι στη λύση των δύο κρατών. Για το θέμα των ισραηλινών εποικισμών, σημειώνει ότι όλα πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο πλευρών και αντιτίθεται στην διεθνοποίηση του θέματος που επιδιώκει η παλαιστινιακή πλευρά.
Εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι ξυπνάει τα φαντάσματα του ναζισμού.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
ΕΡ: Από την αρχή του χρόνου είχαμε τρία σημαντικά γεγονότα, όπως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ και η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Λευκωσία τον Ιανουάριο, καθώς και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Απρίλιο.
ΑΠ: Είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι από τις επισκέψεις αυτές που δείχνουν ότι έχουμε στρατηγικές και υψηλού επιπέδου πολιτικές σχέσεις. Επίσης, εγκαθιδρύσαμε επίσημα στρατηγικό τρίγωνο μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, που δείχνει τη βούληση και των τριών χωρών για την προώθηση των σχέσεων σε πολλούς τομείς τα επόμενα χρόνια. Συζητήσαμε για τη συνεργασία στην ενέργεια, που δεν αφορά μόνον το φυσικό αέριο, αλλά και το ηλεκτρικό καλώδιο και τις ΑΠΕ. Είμαστε ικανοποιημένοι αλλά δεν σταματάμε. Στρώνουμε το έδαφος για το μέλλον των χωρών μας.
ΕΡ: Περιμένουμε νέες ανταλλαγές επισκέψεων;
ΑΠ: Οι τρεις αρχηγοί θα συναντηθούν εντός του 2016, αυτή τη φορά στην Ιερουσαλήμ. Η επόμενη διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ έχει αποφασιστεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2017. Η αμέσως επόμενη επίσκεψη θα είναι από τον Πρόεδρο του ισραηλινού κοινοβουλίου στην Ελλάδα στις 14 Ιουλίου.
ΕΡ: Οι δύο χώρες φαίνονται αποφασισμένες να προωθήσουν τη συνεργασία στη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Είχαμε μάλιστα πρόσφατα την επίσκεψη του “επικεφαλής επιστήμονα” και πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου του Ισραήλ Α. Χασόν στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκη.
ΑΠ: Όλοι έμειναν ικανοποιημένοι και ο κ. Χασόν και ο κ. Φωτάκης. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ στις αρχές του χρόνου όπου υπογράφηκε ένα MOU για την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών στην καινοτομία. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας διμερούς συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2006 – και άρχισε να εφαρμόζεται το 2013 με την πρώτη πρόσκληση των δύο κυβερνήσεων προς Ισραηλινές και ελληνικές εταιρείες.
Η τελευταία συνάντηση στην Αθήνα έγινε με μεγάλη επιτυχία καθώς 31 ισραηλινές και ελληνικές εταιρίες συνεργάστηκαν στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) με κοινά έργα και με χρηματοδότηση των δύο κυβερνήσεων και της ΕΕ. Θα υπάρξει και πάλι πρόσκληση από τις δύο κυβερνήσεις σε δύο φάσεις φέτος. Είναι σημαντικό ότι το 30% του προϋπολογισμού που διαθέτει το ελληνικό υπουργείο Καινοτομίας για τη διεθνή συνεργασία, πάει στη συνεργασία με το Ισραήλ. Τα χρήματα για τις ελληνικές εταιρίες προέρχονται από το ΕΣΠΑ και για τις ισραηλινές από την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι εταιρίες αυτές αφορούν πολλούς τομείς όπως καλλυντικά, λογισμικό, ενέργεια, βιοτεχνολογία, φαρμακευτικά προϊόντα, γεωργία, τουρισμό. Δεν περιορίζεται η συνεργασία σε κάποιον τομέα.
Κατά την επίσκεψη του κ. Χασόν τονίστηκε ότι το θέμα δεν είναι η αντιγραφή του ισραηλινού μοντέλου, αλλά να μοιραστούμε την τεχνογνωσία με την ελληνική κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι η νομοθεσία ή οι εμπειρίες. Σύντομα επίσης θα εγκαινιάσουμε το πρόγραμμα καθοδήγησης νέων Ελλήνων επιχειρηματιών στην νεοφυή επιχειρηματικότητα από Ισραηλινούς “μέντορες” που θα έρθουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα άλλο στάδιο συνεργασίας των οικοσυστημάτων των δύο χωρών.
Στο μεταξύ, στις 15 Ιουνίου, θα έχουμε τον διαγωνισμό Start Tel Aviv 2016 και προσδοκούμε στη συμμετοχή πολλών Ελλήνων startuppers-που έχουν προθεσμία ως τις 20 Μαΐου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.Οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να μεταβούν με κάλυψη όλης της δαπάνης στο Ισραήλ, στο Φεστιβάλ Καινοτομίας DLD του Τελ Αβίβ, όπου θα συμμετάσχουν σε σημαντικές εκδηλώσεις για την καινοτομία. Πιστεύουμε ότι αυτός ο τομέας αποτελεί προστιθέμενη αξία στις σχέσεις των δύο χωρών.
ΕΡ: Ποιο πρόβλημα αναδεικνύεται πρώτο, στην περίπλοκη και εκτεταμένη αναταραχή που επικρατεί τώρα στη Μ. Ανατολή;
ΑΠ: Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η πλήρης κατάρρευση των κρατικών δομών που γνωρίσαμε τα τελευταία 100 χρόνια και η χαοτική αυτή κατάσταση δημιουργεί μεγάλη αστάθεια στην περιοχή, με επιπτώσεις και στην Ευρώπη, όπως είναι το προσφυγικό.
ΕΡ: Σ’ αυτό το περιβάλλον βλέπετε να απομακρύνεται η προοπτική για μια νέα ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους;
ΑΠ: Θέλω να τονίσω ότι η λύση των δύο κρατών παραμένει η μόνη βιώσιμη λύση. Αυτό είναι σαφές στον ισραηλινό λαό, την κυβέρνηση, την παλαιστινιακή πλευρά, σ όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα είναι ότι αφενός η κατάσταση στην περιοχή δεν βοηθάει, αφετέρου ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπού Μάζεν έχει μεγαλώσει και δεν μπορεί ή δεν θέλει να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες σε αυτή τη φάση, υπάρχει απογοήτευση στην παλαιστινιακή πλευρά, ενώ έχει αυξηθεί η τρομοκρατία εναντίον Ισραηλινών πολιτών τους τελευταίους μήνες και το Ισραήλ έχει αυξημένες απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας. Οι Παλαιστίνιοι επίσης προωθούν τη διεθνοποίηση της διένεξης με το Ισραήλ, κάτι το οποίο δεν θα οδηγήσει πουθενά. Ο μοναδικός τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
ΕΡ: Το Ισραήλ επικρίνεται για τη συνέχιση των εποικισμών στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική;
ΑΠ: Το θέμα δεν τίθεται έτσι, αλλά ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να τα συζητήσουν όλα, περιλαμβανομένου και του θέματος των εποικισμών. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου έχει πει πολλές φορές ότι είναι διατεθειμένος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς προϋποθέσεις, στη Ραμάλα ή στην Ιερουσαλήμ, αλλά όχι σε ένα διεθνές φόρουμ, στη Γενεύη τη Νέα Υόρκη ή το Παρίσι. Πρέπει να προσέλθουμε στο τραπέζι με θάρρος και γενναιότητα, για να δημιουργήσουμε το περιβάλλον για το αύριο των παιδιών μας. Η κατάσταση πάντως αυτή τη στιγμή δεν δημιουργεί τις βάσεις για διαπραγματεύσεις,
ΕΡ: Ανησυχείτε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;
ΑΠ: Πιστεύω ότι πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Ευρωπαίοι και όλος ο κόσμος. Όχι μόνον για την άνοδο του αντισημιτισμού, αλλά γιατί η άνοδος της ξενοφοβίας και του ρατσισμού σημαίνει το τέλος μιας προσπάθειας να επιτύχει η Ευρώπη κοινούς στόχους, μακριά από τον πόλεμο.
Υπάρχει μεγάλη άνοδος του αντισημιτισμού σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Γαλλία. Οκτώ χιλιάδες Ισραηλινοί μετανάστευσαν στο Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο από την Ευρώπη, ενώ από τη Γαλλία πολλοί μετανάστευσαν στη Βρετανία, όπου νιώθουν πιο ασφαλείς. Είναι φοβερό φαινόμενο που φέρνει μνήμες από το ναζισμό, ειδικά στους επιζήσαντες του Β! Παγκοσμίου Πολέμου.
ΕΡ: Το καλοκαίρι να περιμένουμε περισσότερους Ισραηλινούς τουρίστες;
ΑΠ: Σίγουρα. Εφέτος έχουμε περισσότερες πτήσεις και κρουαζιερόπλοια. Αναμένουμε πολλούς Ισραηλινούς να έρθουν στα ελληνικά νησιά αλλά και στην ενδοχώρα. Αυτη την εποχή υπάρχουν ήδη πολλοί Ισραηλινοί τουρίστες στη Β. Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος προορισμός για σύντομες διακοπές των Ισραηλινών. Φέτος αναμένονται 400.000 Ισραηλινοί, ενώ οι πτήσεις μόνον των ισραηλινών αερογραμμών στην Ελλάδα θα φτάσουν τις 2.000. Μάλιστα το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να κάνει εκπτώσεις σε τουρίστες 4 χωρών, μεταξύ των οποίων και στους Ισραηλινούς σε επιλεγμένα καταστήματα. Είναι ένα καλό νέο!