Πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου υπεγράφη στη Στουτγάρδη κείμενο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Υπουργείου Επιστημών, Έρευνας και Τεχνών του Κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης.

Η συμφωνία, η οποία έρχεται να εφαρμόσει κείμενο πλαισίου συνεργασίας, που είχε υπογραφεί το 2014, μεταξύ των δύο μερών, προβλέπει:

Την οργάνωση μεγάλης έκθεσης, με θέμα τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό, με έμφαση στα νέα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας, στο Κρατικό Μουσείο της Βάδης στην Καρλσρούη, το φθινόπωρο του 2018. Της έκθεσης θα προηγηθεί σημαντικό επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στην μυκηναϊκή αρχαιολογία ερευνητών, το οποίο θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης το φθινόπωρο του 2017.

Την οργάνωση και μεταφορά στην Αθήνα έκθεσης, που θα είναι αφιερωμένη στο καλλιτεχνικό – αισθητικό ρεύμα του Jugendstil, την άνοιξη του 2017.

Οι παραπάνω δράσεις θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τη Γερμανική πλευρά.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει, τόσο στη Χαϊδελβέργη όσο και στο Κρατικό Μουσείο της Βάδης, ειδική φωτογραφική έκθεση με κεντρικό θεματικό άξονα την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας. Η συγκεκριμένη δράση κρίνεται απολύτως απαραίτητη, αφού η ευαισθητοποίηση της γερμανικής κοινής γνώμης σε θέματα παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών καθώς και το νέο γερμανικό και ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου στα γεωγραφικά όρια της Γερμανίας.

Κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, οι εκπρόσωποι των δύο υπουργείων της Ελλάδας και της Βάδης – Βυρτεμβέργης, δηλαδή η κα Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και ο κ. Jürgen Walter αντιστοίχως, τόνισαν τη σημασία των πολιτιστικών ανταλλαγών στην εμβάθυνση της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.