Περικοπές στις εισφορές του στον ΟΗΕ ανακοίνωσε το Ισραήλ

Την περικοπή των εισφορών του προς τα Ηνωμένα Έθνη κατά 2 εκατ. δολ. (1,8 εκατ. ευρώ)  ανακοίνωσε το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ψηφίσματα που έχει λάβει ο οργανισμός εναντίον της χώρας σε διάφορα φόρουμ του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος διατηρεί επίσης και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να περικόψει τη χρηματοδότηση και να χρησιμοποιήσει το ποσό για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες υποστηρίζουν το Ισραήλ σε διεθνείς οργανισμούς.

Η απόφαση αποτελεί τη δεύτερη περικοπή φέτος, αφότου το Ισραήλ διαμήνυσε τον Ιανουάριο ότι μειώνει την εισφορά του κατά 6 εκατομμύρια δολάρια (5,5 εκατ. ευρώ).

Από τη δέσμευση της χώρας να πληρώσει συνολικά 11,7 εκατ. δολάρια το 2017, το Ισραήλ θα πληρώσει πλέον στον ΟΗΕ μόνο 3,7 εκατ. δολάρια (3,4 εκατ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη, αποζητώντας τη μεταρρύθμιση της ατζέντας του και το τέλος της «εμμονής (του Συμβουλίου) με το Ισραήλ».

Η περικοπή των 5,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο απαιτούσε τον τερματισμό των εποικισμών του Ισραήλ σε εδάφη που οι Παλαιστίνιοι ζητούν για αυτόνομο κράτος.

Οι ΗΠΑ απήχαν από τη ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου, επιτρέποντας στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει το ψήφισμα με 14 ψήφους υπέρ. Το Ισραήλ περιέγραψε την αποχή της κυβέρνησης του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ως «επαίσχυντη».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters