Ο Αναστασιάδης θα ενημερώσει την Πέμπτη Μακρόν, Τουσκ, Γιούνκερ για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό κατά τη διάρκεια των εργασιών του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν υπό τη μορφή γεύματος εργασίας, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Επίσης, θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ανάμεσα σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες.
Τις εργασίες του Συμβουλίου αναμένεται να απασχολήσουν θέματα, που άπτονται της μετάβασης στον νέο θεσμικό κύκλο από το 2019. Επίσης, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα πρέπει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προτεραιότητες της Ε.Ε. μετά το 2020.

Εξάλλου, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, η οποία έχει στόχο να κινητοποιήσει τις διεθνείς προσπάθειες που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ, επίσης να τονίσει τον καίριο ρόλο της ΕΕ στην περιοχή.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος από την 1η Μαρτίου θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ