Οργή της κυβέρνηση του Ισραήλ για τις δηλώσεις της ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Η κυβέρνηση του Ισραήλ κάλεσε χθες τον Σουηδό Πρέσβη για να διαβιβάσει την «οργή» της – όπως αναφέρει– σχετικά με τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Μάργκοτ Βάλστρεμ, η οποία κάλεσε την Τρίτη σε διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το κατά πόσον το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για εξωδικαστικές εκτελέσεις Παλαιστινίων στη διάρκεια του πρόσφατου κύματος βίας στην Παλαιστίνη.

Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ, κάλεσε τον Πρέσβη της Σουηδίας, Καρλ Μάγκνους Νέσερ, προς επίπληξη σχετικά με «μια ακόμη δήλωση της Υπουργού που επιβεβαιώνει την μεροληπτική, έως και εχθρική της στάση έναντι του Ισραήλ».

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, στον Νέσερ διατυπώθηκε «η οργή της κυβέρνησης και του λαού του Ισραήλ για την στρεβλή απεικόνιση της κατάστασης».

«Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει ενδελεχής, αξιόπιστη έρευνα για τους θανάτους αυτούς, ώστε να διευκρινιστεί και να αποδοθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη ευθύνη», ανέφερε την Τρίτη η Βάλστρεμ κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Οι δηλώσεις της προστέθηκαν σε μια σειρά δηλώσεων της που έχουν ενοχλήσει τις ισραηλινές αρχές. Η Βάλστρεμ βάθυνε το ρήγμα πέρυσι όταν ισχυρίστηκε ότι τα βάσανα των Παλαιστινίων είναι ένας παράγοντας που οδηγεί στην ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, ερωτηθείς να αποσαφηνίσει τη στάση του Ισραήλ, τόνισε πως η Βάλστρεμ «δεν θα είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη εδώ. Αν αποφασίσει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα, δεν θα γίνει γίνει δεκτή από ισραηλινούς αξιωματούχους», επισήμανε.

Σε απάντηση της κλήτευσης του Πρέσβη της Σουηδίας, εκπρόσωπος της Βάλστρεμ σημείωσε πως τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε για διεξαγωγή έρευνας για τις τακτικές που ακολουθεί το Ισραήλ. «Επιθυμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ και έχουμε έναν ενεργό διάλογο, που περιλαμβάνει τη συζήτηση για αξίες».