Βασίλης Κοψαχείλης

Ομιλία ”Οι Γεω-επιχειρηματίες και ο Ρόλος τους στην Παγκόσμια Πολιτική: Από τους Σταυροφόρους στα Panama Papers”

Ομιλία με θέμα ”Οι Γεω-επιχειρηματίες και ο Ρόλος τους στην Παγκόσμια Πολιτική: Από τους Σταυροφόρους στα Panama Papers” έδωσε ο κ. Βασίλης  Κοψαχείλης, διεθνολόγος, σύμβουλος εκτίμησης γεωπολιτικών κινδύνων την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στην Έπαυλη Δροσίνη (Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, Κηφισιά).

Στην ομιλία του ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης εξήγησε τι συνδέει τη Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, τους Οίκους Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας και το Δημοσιογραφικό Δίκτυο ICIJ, ανέλυσε τον όρο ”Γεω-επιχειρηματικότητα” και τη σημασία του στην επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων ενώ ακόμη περιέγραψε τη  Γεω-επιχειρηματικότητα ως Ιστορικό Φαινόμενο.

”Γεω-επιχειρηματικότητα είναι η μορφή, ατομικής ή θεσμικής, οικονομικής ισχύος, που υπεισέρχεται στα δρώμενα της παγκόσμιας πολιτικής, αλλάζει ή επιχειρεί να αλλάξει τους παγκόσμιους συσχετισμούς και καλύπτεται πίσω από μια “μεγάλη ιδέα”. Τα χαρακτηριστικά  του Γεω-επιχειρηματία είναι ότι η επιχειρηματική δράση που υπεισέρχεται στα δρώμενα της παγκόσμιας πολιτικής, ανακατεύει την παγκόσμια σκακιέρα και ενδεχομένως αλλάζει τους παγκόσμιους συσχετισμούς,  δεν αποσκοπεί αποκλειστικά στο οικονομικό όφελος (οξύμωρο ως προς την επιχειρηματική δράση) και καλύπτεται και προωθεί μια «Μεγάλη Ιδέα» (το στοιχείο νομιμοποίησης της δράσης)”, υπογράμμισε ο κ. Κοψαχείλης.

Ο διεθνολόγος, κ. Βασίλης Κοψαχείλης, αναλύει τον όρο ”γεω-επιχειρηματικότητα”