Οι προβλέψεις του Jacques Attali

Μελέτης Μελετόπουλος, Δρ.Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Μελέτης Μελετόπουλος Δρ. Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Ο Γάλλος οικονομολόγος, συγγραφέας, πολιτικός και τραπεζίτης Jacques Attali παρουσιάζει στο ιστολόγιό του, και το περιοδικό L’Express αναδημοσιεύει, τις εξαιρετικά, ακραία θα έλεγε κανείς απαισιόδοξες προβλέψεις του για το νέο έτος.

του Μελέτη Μελετόπουλου


Ανάμεσα στις διάφορες καταστροφές που προβλέπει, ο γνωστός Γάλλος διανοούμενος αναφέρει τρομοκρατικές επιθέσεις μείζονος κλίμακας επί ευρωπαϊκού εδάφους, επιδείνωση των ανά τον κόσμο πολεμικών συγκρούσεων, νέες συρράξεις στην Άπω Ανατολή και στην Αφρική, κατάρρευση κρατών και παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Attali σημειώνει ότι θα χρειαστεί ένα θαύμα για να αποφευχθεί η καταστροφή, ώστε ο κόσμος «το 2016 να μην ζήσει αυτά που έζησε το 1914 ή το 1939 και να ξεκινήσει μια περίοδο γεμάτη ανάπτυξη, αρμονία και ευτυχία. Μπορούμε να ελπίζουμε στον Άγιο Βασίλη!», όπως γράφει ειρωνικά.

Δεν θα πρέπει κανείς να προσπεράσει ελαφρά τη καρδία τις εκτιμήσεις του Attali ως άκριτη καταστροφολογία. Πρόκειται για πρόσωπο που διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Mitterand και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, συγγραφέας 50 πολυδιαβασμένων και πολυμεταφρασμένων βιβλίων και χαρακτηρισμένος από το έγκυρο Foreign Policy Magazine ως ένας από τους εκατό σημαντικότερους στοχαστές παγκοσμίως.

Αν ξεφύγει κανείς από το γνωστό αυτο-εφησυχαστικό πλαίσιο πολιτικής ορθότητας και αναλύσει ψύχραιμα τους παράγοντες που απειλούν την παγκόσμια τάξη, θα συμφωνήσει πάντως με τον Attali ότι σπάνια ο πλανήτης μας βρέθηκε σε τόσο οριακή κατάσταση. Οι δύο διασταυρούμενες κρίσεις, η οικονομική-πολιτικοκοινωνική και η τρομοκρατική-μεταναστευτική, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα γνωστά μέχρι σήμερα πλαίσια, όπως την ευρωπαϊκή συνοχή, την ασφάλεια του δυτικού κόσμου, τις δημογραφικές ισορροπίες, τα ίδια τα σύνορα των κρατών της Εγγύς Ανατολής. Ασφαλώς ο πιο επικίνδυνος παράγων είναι το ισλαμικό κράτος ή χαλιφάτο, που έχει ως στόχο την διάλυση του δυτικού πολιτισμού.

Αλλά ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η πολυδιάσπαση, η παραλυσία της σκέψης, η αβουλία και η αμηχανία της Δύσης. Αυτό το τελευταίο σημείο, και μόνον αυτό, είναι το πεδίο στο οποίο μπορεί κανείς να αναζητήσει κάποια αφετηρία αντιμετώπισης της κρίσης.


* Ο Μελέτης Μελετόπουλος είναι Διδάκτορας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης.