Οι Κούρδοι της Συρίας καλούν το στρατό να «εκπληρώσει το καθήκον του» ενάντια στους Τούρκους

«Ομάδες συμμαχικές του συριακού στρατού ήρθαν στο Αφρίν, όμως όχι στην ποσότητα ή με τις δυνατότητες που χρειάζονται για να σταματήσουν την τουρκική κατοχή», δήλωσε στο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος της YPG

Η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μαχητές που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση αναπτύσσονται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν να αποκρουστεί μια τουρκική επίθεση, πρόσθεσε όμως ότι θα χρειαστεί βοήθεια και από τον ίδιο τον συριακό στρατό.

«Ομάδες συμμαχικές του συριακού στρατού ήρθαν στο Αφρίν, όμως όχι στην ποσότητα ή με τις δυνατότητες που χρειάζονται για να σταματήσουν την τουρκική κατοχή», δήλωσε στο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος της YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) Νούρι Μαχμούντ. «Ο συριακός στρατός πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον του … να προστατεύσει τα συνορα της Συρίας».

Η YPG έχει καλέσει την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να στείλει στρατεύματα στην περιοχή του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, και πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν τη Δαμασκό έφθασαν εκεί αργά το βράδυ της Τρίτης.
Εκατοντάδες από τους μαχητές αυτούς έχουν αναπτυχθεί στα μέτωπα του Αφρίν για να πολεμήσουν τις τουρκικές δυνάμεις, δήλωσε ο Μαχμούντ.

Όμως ο Άσαντ δεν έστειλε τον ίδιο τον στρατό, μια ανάπτυξη που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη απ’ ευθείας σύγκρουση με τη συριακή κυβέρνηση, εφόσον η Τουρκία δεν υποχωρήσει.

Η Άγκυρα, ένας διοικητής των δυνάμεων του Άσαντ και κούρδοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πρόσφατα πως η Ρωσία επενέβη για να μην στείλει η Δαμασκός στρατό για να υπερασπιστεί το Αφρίν, έπειτα από πληροφορίες για συμφωνία με τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας.

Ενώ η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Άσαντ στον πόλεμο, εργάζεται επίσης με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ανταρτικές παρατάξεις, για να διαπραγματευθεί μια ευρύτερη διευθέτηση της σύγκρουσης.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τη YPG.

«Έχουμε την πληροφορία ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία», δήλωσε ο Μποζντάγ σε τηλεοπτική συνέντευξη.

protothema.gr