Οι επιτυχίες του γαλλικού κινηματογράφου στο εξωτερικό

Οι επιτυχίες του γαλλικού κινηματογράφου στο εξωτερικό

Η χρονιά 2016 ξεκινά και εκείνη με εξαιρετικά αριθμητικά στοιχεία για τον γαλλικό κινηματογράφο στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε η Unifrance.

Μερικά χαρακτηριστικά αριθμητικά στοιχεία

  • Για 3η φορά σε μόλις 4 χρόνια, οι γαλλικές ταινίες ξεπερνούν το φράγμα των 100 εκατομμυρίων θεατών σε διεθνές επίπεδο. Με 600 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από τις ξένες αίθουσες, ο γαλλικός κινηματογράφος εορτάζει το 2015 την 3η καλύτερη χρονιά του εκτών συνόρων εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. 20% των εσόδων αφορούν ταινίες κινουμένων σχεδίων.
  • Η Ασία είναι η πρώτη εξαγωγική ζώνη (28,9 εκατομμύρια εισιτήρια) μπροστά από την Δυτική Ευρώπη (25,6 εκατομμύρια), την Λατινική Αμερική (22,3 εκατομμύρια) και την Βόρεια Αμερική (15,4 εκατομμύρια).
  • Το διαδικτυακό Φεστιβάλ MyFrenchfilm Festival με 6,5 εκατομμύρια επισκέψεις κατέγραψε ρεκόρ επισκεψιμότητας στην 6η διοργάνωσή του που πραγματοποιήθηκε 18 Ιανουαρίου με 18 Φεβρουαρίου 2016, η μεγαλύτερη επιτυχία που σημείωσε από την δημιουργία του.

065c72eca167d324-931ed

Μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά 2015

  • Με15 εκατομμύρια εισιτήρια Ο Μικρός Πρίγκηπας αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία γαλλικών κινουμένων σχεδίων σε διεθνές επίπεδο εδώ και 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στις 15 Ιανουαρίου οι παραγωγοί του παρέλαβαν από την Unifrance το « Βραβείο Γαλλικού Κινηματογράφου ».
  • Άλλος δείκτης της γαλλικής δυναμικότητας και τεχνογνωσίας : η γαλλική Σχολή κινουμένων σχεδίων Gobelins είναι πλέον η παγκοσμίως καλύτερη σχολή κινουμένων σχεδίων, ενώ 3 ακόμα γαλλικές σχολές βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης 2015 του ACR (Animation Career Review)
  • Η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί επισήμως στα Όσκαρ 2016, στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας με την ταινία Mustang, χάρη στην υποστήριξη του γαλλικού Εθνικού κέντρου κινηματογράφου και κινουμένων σχεδίων και του Γαλλικού Ινστιτούτου.
  • Η επιτυχία του γαλλικού κινηματογράφου απεικονίζεται επίσης στα διεθνή φεστιβάλ : Βραβείο Χρυσού Φοίνικα για την ταινία Dheepan, Βραβεία καλύτερης ερμηνείας για την Emmanuelle Bercot και τον Vincent Lindon στο φεστιβάλ των Καννών και για τον Fabrice Luchini στο Φεστιβάλ της Βενετίας, Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Τορόντο για την ταινία Maman(s) κ.ά
  • Ζωτική κινητήρια δύναμη για την ελκυστικότητα της Γαλλίας, η επιτυχία του γαλλικού κινηματογράφου στο εξωτερικό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την οικονομική διπλωματία. Το 2016 αναμένεται και αυτό να αναδείξει την ποικιλομορφία του γαλλικού κινηματογράφου, ειδικότερα με το ντοκυμαντέρ Οι Εποχές – Les Saisonsτου Jacques Perrin, την ταινία κινουμένων σχεδίων Ballerina, την κωμωδία Οι Επισκέπτες 3 – Les Visiteurs 3, τα θρίλλερ Blood Father του Jean-François Richet και Shut In, αλλά και τις ταινίες Chocolat του Roschdy Zem,Cézanne et moi του Danièle Thompson, Quand on a 17 ans του André Téchiné, Personal Shopper του Olivier Assayas, Une vie του Stéphane Brizé ή ακόμα την ταινία Planétarium της Rebecca Zlotowski και Mal de pierres της Nicole Garcia.

b51b56fdfe669406-966e5

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα
Διαβάστε περισσότερα για το MyFrenchFilm Festival: http://www.unifrance.org/actualites/14584/record-de-frequentation-avec-6-5-millions-de-visionnages-pour-la-6e-edition-de-myfrenchfilmfestival