Αίγυπτος

Οικονομικές ειδήσεις της Αιγύπτου

Την εβδομαδιαία οικονομική επισκόπηση (22/4 – 5/5) στην οποία περιλαμβάνονται οικονομικές ειδήσεις της Αιγύπτου, δημοσίευσε το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου.

Στην επισκόπηση ειδικότερα αναφέρονται οι ακόλουθες ειδήσεις:

Οικονομική βοήθεια Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Σύμφωνα με εμιρατινά μέσα, τα ΗΑΕ κατέβαλαν $4 δισ. στην Κυβέρνηση, εξ’ αυτών $2 δισ. ως κατάθεση στην Κεντρική Τράπεζα για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και $2 δισ. σε επενδύσεις αναπτυξιακών έργων.

Μείωση ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε τον Ιανουάριο κατά 24,8% σε $2,9 δισ., έναντι Ιανουαρίου 2015, κυρίως λόγω της πτώσης της αξίας των εισαγωγών κατά 21%, με οδηγούς την μειωμένη αξία προϊόντων σιδήρου και χάλυβα, οχημάτων και σιταριού.

Αύξηση συναλλαγματικών αποθεμάτων
Τα συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν τον Απρίλιο σε $17,108 δισ., έναντι $16,561 δισ. τον Μάρτιο.

Μείωση εισερχόμενου τουρισμού
Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, ο αριθμός εισερχόμενων τουριστών μειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε 1,2 εκ., έναντι 2,2 εκ. την αντίστοιχη περίοδο 2015, με τα έσοδα να κατακρημνίζονται κατά 66% σε μόλις $500 εκ., έναντι $1,5 δισ. πέρυσι.

Σχέδιο ανάπτυξης τουριστικού τομέα
Ο Υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι είναι υπό εξέλιξη η κατάρτιση νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τον τουριστικό τομέα, μέσω εκτεταμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαρθρωτικών δράσεων σε θεσμικό επίπεδο, ανακοινώνοντας τη δημιουργία νέας επίσημης τουριστικής ιστοσελίδας, η οποία θα λειτουργήσει εντός Μαΐου και αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την διαδικασία των διαδικτυακών κρατήσεων.

Επίσημη επίσκεψη Βασιλέα Μπαχρέιν στην Αίγυπτο (26-27/4/2016)
Κατά την διήμερη επίσκεψη του Βασιλέα του Μπαχρέιν στην Αίγυπτο υπεγράφησαν δεκαεννέα Μνημόνια Κατανόησης και Συμφωνίες για συνεργασία σε τομείς Πολιτικής Διαβούλευσης, Άμυνας, Μέσων Ενημέρωσης, Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, Θαλάσσιου Εμπορίου, Γεωργίας, Πολιτιστικής Συνεργασίας, Υγείας και Ισλαμικών Υποθέσεων.

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου