Ξανά σε δίκη οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί για την έκδοση τους στην Τουρκία

Για μία ακόμη φορά οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί θα κληθούν να «λογοδοτήσουν» προκειμένου η ελληνική Δικαιοσύνη να αποφανθεί εάν θα ικανοποιήσει το δεύτερο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση.

Τέσσερις ημέρες μετά το «όχι» του Αρείου Πάγου στο πρώτο αίτημα, η τουρκική κυβέρνηση διαβίβασε νέο αίτημα για την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη τους στο πραξικόπημα στη χώρα τους τον περασμένο Ιούλιο.

Έκτοτε κρατούντε στους Θρακομακεδόνες αναμένοντας από την Επιτροπή Ασύλου να αποφανθεί για το αν θα τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο. Μετά το νέο αίτημα ωστόσο και την καθαρογραφή των αποφάσεων του Αρείου Πάγου την ερχόμενη Τρίτη οι 3 από τους 8 θα βρεθούν και πάλι ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών.

Εν συνεχεία θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους 5. Αναλυτικότερα, η Τουρκία εκζητά τους 8 προκειμένου να δικαστούν για 6 αδικήματα του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, τα οποία είναι:

1) της απόπειρας δολοφονίας κατά του προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκικής,

2) της απόπειρας κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδιση για να εκτελέσει την αποστολή της,

3) απόπειρα κατάργησης της Τουρκικής  συνταγματικής τάξης (Σύνταγμα),

4)  απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της,

5) Λεηλασία  από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα (αφορά την αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι 8 στην Ελλάδα) και

6) πρόκλησης ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας.

 

iefimerida.gr