Μπλόκαραν λογαριασμούς Βορειοκορεατών οι κινεζικές τράπεζες

Μπλόκαραν λογαριασμούς Βορειοκορεατών οι κινεζικές τράπεζες

κινεζικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης και μιας θυγατρικής της εμπορικής τράπεζας (ICBC), η οποία είναι η μεγαλύτερη στον τραπεζικό τομέα της Κίνας, πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα νοτιοκορεατικής εφημερίδας στο οποίο παραπέμπει το skai.gr.

Επικαλούμενη τηλεφωνικές συνομιλίες, με ανώνυμο εργαζόμενο της ICBC στη βορειοανατολική κινεζική συνοριακή πόλη Νταντόνγκ μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας, η εφημερίδα “Dong-A Iibo” αναφέρει ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν σταματήσει οι καταθέσεις και μεταβιβάσεις χρημάτων σε ξένο συνάλλαγμα, σε όλους τους λογαριασμούς Βορειοκορεατών.

“Η τράπεζα δε μου έχει εξηγήσει γιατί λαμβάνει αυτά τα μέτρα, αλλά φαίνεται να σχετίζονται με την ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας,” ανέφερε στην εφημερίδα, ο εργαζόμενος της τράπεζας.

Αξιωματούχος της ICBC δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί σήμερα, προκειμένου να σχολιάσει την πληροφορία.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ουάσιγκτον και η Σεούλ επιδιώκουν τη συγκατάθεση της Κίνας, του πιο στενού συμμάχου της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να δρομολογηθούν σκληρότερες κυρώσεις για την πυραυλική εκτόξευση της 7ης Φεβρουαρίου, αλλά και για την πυρηνική δοκιμή που προηγήθηκε νωρίτερα, τον Ιανουάριο.

Οι πληροφορίες της νοτιοκορεατικής εφημερίδας αναφέρουν ότι και άλλη κινεζική τράπεζα έχει μπλοκάρει τις κινήσεις χρημάτων στους λογαριασμούς της Βόρειας Κορέας. Η εφημερίδα επικαλείται τη μαρτυρία Κινέζου επιχειρηματία ο οποίος έχει επενδύσει στα ορυχεία της Βόρειας Κορέας.

Η πόλη Νταντόνγκ είναι η έδρα αρκετών κορεατικής καταγωγής Κινέζων εμπόρων και επιχειρηματιών, που συνεργάζονται με εμπόρους και επιχειρηματίες, τόσο στη Βόρεια Κορέα, όσο και στη Νότια Κορέα. Παράλληλα, είναι η έδρα νοτιοκορεατικών και δυτικών χριστιανικών οργανώσεων, που προσπαθούν να διεισδύσουν στη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε νομοθετικές πράξεις με τις οποίες διευρύνεται το πλαίσιο των κυρώσεων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμά της, τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.