Μουζάλας στο BBC: Οι Βέλγοι μας είπαν να ρίξουμε τους πρόσφυγες στη θάλασσα! [video]

Έντονη κριτική απέναντι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν με εχθρικό τρόπο την προσφυγική κρίση άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην εκπομπή Newsnight του BBC.

«Οι Βέλγοι μας είπαν να ξαναρίξουμε τους πρόσφυγες στην θάλασσα! Μας είπαν: “Παρανομείστε! Φοβόμαστε! Δεν μας νοιάζει αν θα τους πνίξετε!”», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ευτυχώς κανένας από τους άλλους υπουργούς δεν το δέχτηκε».

Ερωτηθείς για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «Αν ανατρέξετε στην ιστορία, θα δείτε ότι η μόνη περίοδος στην οποία υπήρχαν στρατόπεδα συγκέντρωσης 400.000 αιχμαλώτων ήταν την εποχή των Ναζί. Δεν υπάρχει άλλη περίοδος στην ιστορία που να υπάρχουν στρατόπεδα για 400.000 ανθρώπους. Οι πρόσφυγες δεν είναι κρατούμενοι. Έχουν δικαιώματα».

Στο ερώτημα για το ποιος φταίει για την κατάσταση είπε: «Δεν θέλω να είμαι μέρος του “blame game” θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης. Δεν μπορείς να είσαι μέλος της Ευρώπης α λα καρτ. Δεν μπορείς να παίρνεις αγροτικές επιδοτήσεις, επιδοτήσεις για την εκπαίδευση αλλά όταν σε χρειάζεται η Ευρώπη, να κλείνεις τα σύνορα. Φτιάχνεις φυλακές και ζητάς να πνίγουν οι άλλοι τους πρόσφυγες. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη».

Αμέσως μετά ο δημοσιογράφος του είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει αν είναι οργισμένος ή λυπημένος και ο υπουργός απάντησε: «Δεν είμαι οργισμένος. Είμαι υπουργός και πρέπει να είμαι ανοικτός σε όλα. Θελουμε να βρούμε την λύση αλλά έχουμε κουραστεί. Έχουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όλοι περνούν από εμάς. Φανταστείτε ότι το καλοκαίρι περνούσαν 10.000 άνθρωποι την ημέρα από ένα νησί 3.000 κατοίκων. Πνίγονται στις θάλασσές μας. Κάθε μέρα οι Έλληνες μαζεύουν πτώματα από την θάλασσα. Θέλουμε πιο πολύ από τον καθένα, να λυθεί το πρόβλημα».

Δείτε ακόμη την αποκλειστική συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ.  Μουζάλα στο thediplomat.gr