Μια ρομαντική αγάπη που προκάλεσε διπλωματική ταραχή έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Ο έρωτάς τους προκάλεσε μεγάλη πολιτική και διπλωματική αναστάτωση. Ωστόσο, η μεγάλη αγάπη του προέδρου της Μποτσουάνα, Sir Seretse Khama και της Αγγλίδας -προερχόμενης από τη μεσαία τάξη- συζύγου του,  Ρουθ Γουίλιαμς άντεξε παρά τα εμπόδια και τις αντιδράσεις. Η ζωή και η σχέση τους μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη σε μια ταινία με τίτλο ”A United Kingdom”.

Τους πρωταγωνιστές θα  υποδυθούν οι Βρετανοί ηθοποιοί, David Oyelowo και Rosamund Pike. Θα ζωντανέψουν το ζευγάρι του οποίου η σχέση έγινε το επίκεντρο της κρίσης μεταξύ της Βρετανίας και γειτονικής της  Μποτσουάνα, Νότιας Αφρικής, η οποία ήταν έτοιμη εκείνη την εποχή να εγκαθιδρύσει το απαρτχάιντ.

Ο Σερέτσε, ήταν σπουδαστής Νομικής στην Οξφόρδη και ζούσε πολύ κοντά στην Marble Arch. Συναντήθηκε με τη Ρουθ Γουίλιαμς, μια Αγγλίδα τραπεζική υπάλληλο της Lloyd’s of London και έπειτα από έναν χρόνο δεσμού, το 1948 παντρεύτηκαν.

Ο γάμος μεταξύ των εκπροσώπων διαφορετικών φυλών πυροδότησε οργή και αντιδράσεις από την κυβέρνηση του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και από τους μεγαλύτερους σε ηλικία φυλάρχους των Μπαμανγκουάτο. Όταν έμαθε για το γάμο, ο θείος του Σερέτσε απαίτησε την επιστροφή του νεαρού στη Μπετσουαναλάνδη και την ακύρωση του γάμου.

Η βρετανική κυβέρνηση και ο θείος του Σερέτσε συμμάχησαν ώστε να απαιτήσουν να εγκαταλείψει τη λευκή σύζυγό του, ή να εγκαταλείψει τα εδάφη της φυλής του  και να αφήσει την πατρίδα του. Στη Μποτσουάνα, παραδοσιακά, η σύζυγος του αρχηγού θεωρείται ως η μητέρα της φυλής, και ο η οικογένεια του Σερέτσε δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί μια λευκή γυναίκα σε αυτό το  ρόλο. Μέσω του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή και του Υπουργείου Αποικιών προσπάθησε να αποτρέψει το γάμο.

Ο ιερέας που είχε συμφωνήσει να τους παντρέψει αρνήθηκε την τελευταία στιγμή και τους είπε ότι θα μπορούσε να τους παντρέψει  μόνο αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με το γάμο τους.

Ο Σερέτσε και η Ρουθ και παντρεύτηκαν σε ένα συμβολαιογραφείο. Η Ρουθ  απολύθηκε από τη δουλειά της και ο πατέρας της την έδιωξε από το σπίτι. Ο Σερέτσε γύρισε μόνος του στο Bechuanaland. Εκεί 14 από τους 15 πιο σημαντικούς του συγγενείς εξ αίματος από όλες τις φυλές, διαφώνησαν με το γάμο και δεν αποδέχτηκαν την Ρουθ σαν βασίλισσά τους. Ο Σερέτσε επέστρεψε στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νομική.

 

image

 

Οι δυο νέοι ζούσαν στον στρόβιλο της ρομαντικής αγάπης τους και δε φαντάστηκαν ποτέ ότι η αγάπη τους θα βρισκόταν παράλληλα στη δίνη μιας διπλωματικής κρίσης. Ήταν τότε που η Νότια Αφρική έκανε έντονα διαβήματα προς την βρετανική κυβέρνηση ότι αν ανεχθούν το γάμο μιας λευκής γυναίκας σε χώρα της Αφρικής, θα υπάρξει συνταγματική κρίση της Κοινοπολιτείας. Ακόμα και οι δικοί τους άνθρωποι τους έλεγαν ότι με το γάμο αυτό θα αποδυναμωθεί η βρετανική αυτοκρατορία στην Αφρική και η Βρετανία θα διαταράξει τις σχέσεις της με τη Νότια Αφρική, κάτι για το οποίο εκείνη την περίοδο ειδικά ήταν εντελώς απρόθυμη να πράξει.

Ο γάμος αυτός είχε ξεπεράσει κάθε όριο των ηθών της εποχής. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι επέμειναν να εγκαταλείψει ο Σερέτσε όλες τις αξιώσεις του για την αρχηγία. Ο πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής κατήγγειλε την ένωση των δυο νέων  ως «αηδιαστική».

Με τη γυναίκα του έγκυο, ο Σερέτσε κλήθηκε πίσω στο Λονδίνο για να συναντήσει τους υπουργούς της Κοινοπολιτείας, ενώ η Ρουθ παρέμεινε στη Μποτσουάνα. Ήταν μια παγίδα για να χωρίσει το ζευγάρι. Στο Λονδίνο, αρνήθηκε να ακυρώσει το γάμο του και εξορίστηκε μακριά από την πατρίδα του για πέντε χρόνια.

Το 1956, οι ηγέτες της φυλής Bamangwato έστειλαν ένα τηλεγράφημα στη Βασίλισσα και ζήτησαν να επιστρέψει ο Σερέτσε στην πατρίδα τους. Όταν επέστρεψε,  παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματά του στο θρόνο. Αντ’  αυτού, ίδρυσε το Δημοκρατικό κόμμα της Μποτσουάνα, κατέβηκε στις εκλογές και έγινε ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας του.

Παρόλο που η Ρουθ δεν κατάφερε ποτέ να μάθει την τοπική γλώσσα, ήταν μια εξαιρετική σύζυγος και «μητέρα» των κατοίκων της Μποτσουάνα, αγαπητή σε όλους.  Το ζευγάρι έκανε μια κόρη και τρεις γιούς, ένας εκ των οποίων σήμερα είναι πρόεδρος της Μποτσουάνα. Ο Σερέτσε πέθανε στην αγκαλιά της συζύγου του σε ηλικία 59 ετών το 1980. Η Ρουθ πέθανε  σε ηλικία 78 ετών,  το 2002.