Μητσοτάκης: Να στείλουμε ξεκάθαρο σήμα ότι δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου

Κοντά σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου πλαφόν φυσικού αερίου είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως θα βρεθούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες ενώ υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο η Ευρώπη να στείλει ξεκάθαρο σήμα στις αγορές, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Είμαστε κοντά στο να μπορέσουμε να επιβάλουμε ένα ανώτατο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η επιχειρηματολογία μας πια είναι γνωστή σε όλα τα κράτη- μέλη και θεωρώ ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρούμε τις απαραίτητες πλειοψηφίες προκειμένου να κινηθούμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε δε, πως:

«Είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρώπη να στείλει, επιτέλους, ένα ξεκάθαρο “σήμα” στις αγορές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από πλευράς Ρωσίας. Πρέπει να στηρίξουμε σήμερα τους καταναλωτές μας, τις επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα ακρίβειας, «προϊόν» του πολέμου και της άδικης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε οτι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως υπογράμμισε, μόνο το Δεκέμβριο θα δοθούν 900 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για τη στήριξη νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα αλλά και των συμπολιτών μας που δικαιούνται επίδομα στήριξης για το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Σε κάθε περίπτωση -και ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις- η Ελληνική Κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Θέλω να θυμίσω ότι μόνο μέσα στο μήνα Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 900 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τους συμπολίτες μας που δικαιούνται επίδομα στήριξης για τις αγορές του πετρελαίου θέρμανσης.

Και βέβαια αυτό σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες -όπως το «Καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο τώρα αποκτά και χριστουγεννιάτικη διάσταση- αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις της εισαγόμενης ακρίβειας. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε, αφήνοντας πίσω τις άναρθρες κραυγές της αντιπολίτευσης και στηρίζοντας, στο μέτρο του εφικτού, νοικοκυριά και επιχειρήσεις» κατέληξε λέγοντας ο κ. Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ: CNN Greece