Μήνυμα στήριξης από Μπορέλ για το τουρκολιβυκό

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. τονίζει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο.

Πλήρη υποστήριξη των θέσεων της Αθήνας και νέα καταδίκη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου περιλαμβάνει η επιστολή που απέστειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Μπορέλ σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή θέση είναι απολύτως σαφής, ενώ επιβεβαιώνεται εκ νέου η σχετική θέση της Ε.Ε., όπως είχε ήδη διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019.

Οπως επισημαίνει ο κ. Μπορέλ, θέλοντας να τονίσει την άμεση αντίδραση της Ε.Ε., η δήλωση του εκπροσώπου έγινε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπογραφής του εν λόγω «εγγράφου». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει τη δέσμευσή του στην υπεράσπιση της συγκεκριμένης θέσης όσες φορές κι αν χρειαστεί και διαβεβαιώνει τον κ. Δένδια για την αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς όλα τα κράτη-μέλη της και για τη συνεχή υποστήριξή του σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Το κείμενο του κ. Μπορέλ αποτελεί απάντηση στην επιστολή που είχε αποστείλει ο κ. Δένδιας αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη, στις 17 Νοεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, πάντως, ότι η καταγεγραμμένη θέση της Ε.Ε., στην οποία παραπέμπει ο κ. Μπορέλ, διατυπώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και συμπεριελήφθη στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι «το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ