Λαμπρή η δεξίωση στην Αθήνα για τα 70 χρόνια της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ

Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε την Πέμπτη η 70ή Επέτειος της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ σε δεξίωση που παρέθεσε στην κατοικία της η Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρία Ιρίτ Μπέν Άμπα.

Πλήθος προσωπικοτήτων της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής κατέφτασαν για να μεταφέρουν τις θερμές ευχές τους στην Πρέσβυ, αναδεικνύοντας τις στενές σχέσεις φιλίας αλλά και την συμμαχία μεταξύ Ισραήλ-Ελλάδας.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς.

Στην ομιλία της, η Ισραηλινή Πρέσβυς αναφέρθηκε στα μεγάλα επιτεύγματα του Ισραήλ στα 70 του χρόνια.

Όπως δήλωσε, το Ισραήλ κατόρθωσε να συγκεντρώσει Εβραίους από όλον τον κόσμο μετά την φρίκη του Ολοκαυτώματος, ενώ μετατράπηκε από μία αγροτική οικονομία σε μια χώρα υψηλής τεχνολογίας.

Η κυρία Μπέν Άμπα επεσήμανε την ανάγκη το Ισραήλ να επιτύχει την ειρήνη με όλους τους Άραβες και Μουσουλμάνους γείτονές του.

Δήλωσε επίσης ότι τα 70 χρόνια του Ισραήλ γιορτάζονται σε μία περίοδο άνθισης των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων, καθώς το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία σε πολλαπλούς τομείς όπως είναι η πολιτική, η άμυνα, ο τουρισμός, η οικονομία, και ο πολιτισμός.

Μιλώντας για τις σχέσεις φιλίας Ελλάδας–Ισραήλ, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, υπογράμμισε την εκτίμηση που έχει για την ιστορία του εβραϊκού λαού και για το Ισραήλ.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, και τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο αλλά και τριμερές με την Κύπρο, σε έργα όπως είναι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, και η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χώρων, EuroAsia Interconnector.

Έκανε επίσης αναφορά στην τελευταία συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η μεσόφωνος, Αγγελική Καθαρίου, τραγούδησε τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και του Ισραήλ, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους με την όμορφη και δυναμική φωνή της.

Οι καλεσμένοι απόλαυσαν ωραία εδέσματα και ισραηλινό κρασί, απολαμβάνοντας την πάντα άριστη φιλοξενία της κυρίας Μπέν Άμπα, ενώ υπήρχαν παντού πηγαδάκια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Τσίπρας, οι βουλευτές κκ. Δημήτρης Σεβαστάκης (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ), Ελένη Αυλωνίτου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Βασίλης Κικίλιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Μαρία Αντωνίου και Γιάννης Μανιάτης, ο Ευρωβουλευτής, κ. Μιλτιάδης Κύρκος, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, κ. Ηλίας Ψινάκης, οι Δήμαρχοι Ιωαννιτών και Ζακύνθου, κκ. Θωμάς Μπέγκας και Παύλος Κολοκοτσάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος, Χρήστος Χριστοδούλου, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, Σερβίας, και της Τουρκίας, κ.α., ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ιατρικού Αθηνών, ο Αντιπρόεδρος της Apivita, κ. Νίκος Κουτσιανάς, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα, κ. Γέωργιος Περίστερης, ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. Αττικό Μετρό, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Τεχνολογίας, κ. Βασίλης Παϊσιος, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικάνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, οι γνωστοί εκδότες κκ. Ηλίας Λιβάνης και Αργύρης Καστανιώτης, η Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), κυρία Κατερίνα Κοσκινά, ο Διευθυντής τους Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, κ. Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Μίνως Μωυσής, ο Ραββίνος Αθηνών, Σοφολιογότατος, κ. Γκαμπριέλ Νεγκρίν, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας, πολλοί δημοσιογράφοι και φίλοι του Ισραήλ.

Ανάμεσα στους καλεσμένους, έδωσε το παρών και ο εκδότης του thediplomat.gr, Ζαν- Ντανιέλ Κολομπανί