Gustavo Colina

Κύκλος βενεζουελάνικης μουσικής με τον Gustavo Colina, «Η Βενεζουέλα και το κουάτρο»

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, διοργανώνει Κύκλο βενεζουελάνικης μουσικής, με κονσέρτα, ομιλίες και μουσικά εργαστήρια, γύρω από το «βενεζουελάνικο κουάτρο», με τον διάσημο μουσικό Gustavo Colina, από τις 22 – 26 Ιουνίου 2016.

Τα δύο πρώτα κονσέρτα θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ ΛΕΑ, Λογοτεχνία εν Αθήναις Ιβηρο-αμερικανικής Λογοτεχνίας στην Αθήνα, την Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 22.00 στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αθηνά) και την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 21.00 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λευκάδας (Σικελιανού και Σβορώνου 1, Λευκάδα). Το τρίτο κονσέρτο θα πραγματοποιηθεί την  Κυριακή 26 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Resistance στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 16.00  ( Ιερά Οδός 75, Αθήνα).

Επίσης, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ ΛΕΑ, την Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 17.00, ο μουσικός Γκουστάβο Κολίνα προσκαλεί το κοινό στη διάλεξη του με θέμα  «Ελάτε να γνωρίσετε το βενεζουελάνικο κουάτρο», και στο πολιτιστικό χώρο Abanico (Κολοκοτρώνη 12 Αθήνα). Ταυτόχρονα, ο διάσημος μουσικός θα πραγματοποιήσει δύο εργαστήρια για επαγγελματίες μουσικούς στην έδρα της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Αθήνας, την Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 12.30 και την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 16.00.


gustavo colina photo

Το κονσέρτο του βενεζουελάνικου Κουάτρο, έχει ως στόχο να παρασύρει το ελληνικό κοινό στο έντονο ρυθμό ενός από τα πιο εμβληματικά όργανα της παραδοσιακής μουσικής της Βενεζουέλας. Το κουάτρο είναι ένα τυπικό όργανο που χρησιμοποιείται τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές της Βενεζουέλας. Οι νάιλον χορδές του παράγουν ένα όμορφο ήχο, μελαγχολικό αλλά νηφάλιο την ίδια ώρα. Χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό όργανο ή ως σόλο. Η σόλο χρήση του βιώνει μία αξιοσημείωτη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες.

Το κουάτρο είναι γνωστό σχεδόν σε όλη τη Βενεζουέλα και σε όλα τα λαϊκά μουσικά είδη, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η «γκάιντα της Ζουλιάνα», το «Καλύψω του El Callao», τα κάλαντα, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα τραγούδια του γλεντιού, το «galerón», η «χότα, η μαλαγκένια, το βαλς, το μερένγκε, η μουσική του κάμπου, το πάσο ντόμπλε, το πάσο ντομπλε, η φουλία, η τονάδα, η πόλκα, ο «ρυθμός της ο»χιδέας», ρυθμό, το εμβληματικό χορόπο της άρπας, το κουάτρο και οι μαράκες, μεταξύ άλλων.

Λόγω της συμβολικής σημασίας του οργάνου αυτού, το 2013, το «Κουάτρο» ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο της Λαϊκής Εξουσίας για τον Πολιτισμό ως Άυλη Πολιτιστική Εθνική Κληρονομιά. Μπορεί να ειπωθεί ότι το κουάτρο αντιπροσωπεύει για τους βενεζουελάνους ο,τι αντιπροσωπεύει το μπουζούκι για τους Έλληνες. Ο Gustavo Colina, είναι ένας καλλιτέχνης με μεγάλη, διεθνή πορεία, ο οποίος έχει αρχίσει να παρουσιάζει τη βενεζουελάνικη μουσική με το κουάτρο του, ήδη από το 2006, ξεκινώντας από τις αραβικές χώρες – Ιορδανία, Λίβανο, Κατάρ, Συρία, Κουβέιτ, καθώς και στην Ιταλία. Το 2004 εμφανίστηκε ως ειδικός καλεσμένος στο Διεθνές Κονσερβατόριο της Ουάσινγκτον αποτίοντας φόρο τιμής στον κιθαρίστα Charlie Byrd, όπου έδωσε διαλέξεις για το βενεζουελάνικο κουάτρο. Επίσης το 2007 και το 2009 ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, στο Ισπανικό Ίδρυμα και στο Carnegie Hall, μαζί με τον βραζιλιάνο κιθαρίστα Carlos Barbosa-Lima, ενώ πραγματοποίησε συναυλίες σε Τουρκία, Ολλανδία, ΗΠΑ και Κολομβία.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών και μέλη του διπλωματικού σώματος.

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, έχει την τιμή να προσκαλέσει όλο το ελληνικό κοινό, καθώς και τη βενεζουελάνικη και τη λατινοαμερικάνικη κοινότητα, να παρευρεθεί σε αυτή τη μοναδική μουσική εκδήλωση, με στόχο τη γνωριμία και την επαφή με τις πολιτιστικές πτυχές των δύο λαών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Βιογραφικό Γκουστάβο Κολίνα