«Κόκκινος» συναγερμός: Συνέλαβαν Ισπανό κατάσκοπο των Τούρκων

Άλλος Γερμανός «συνταξιούχος» συνελήφθη στην Κω και ομολόγησε ότι έπαιρνε 2.000 ευρώ το μήνα για να μαζεύει πληροφορίες – Κέντρο στρατολόγησης και σημείο συνάντησης η Ρόδος – Σήμα κινδύνου για την ΕΥΠ τα όπλα που βρέθηκαν στην Ξάνθη

Γενικευμένος συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα θεωρούν πιο πιθανή κάποια τουρκική προβοκάτσια στα νησιά και στη Θράκη. Η Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, θεωρείται περίοδος υψηλού κινδύνου. Οι πρόσφατες συλλήψεις Ευρωπαίων πολιτών που επιβεβαιωμένα δρούσαν ως κατάσκοποι για λογαριασμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και το οπλοστάσιο που βρέθηκε σε τζαμί στην Ξάνθη εκτιμάται ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με αρμόδια ελληνική πηγή, ένας άτυπος τουρκικός στρατός δρα εντός της ελληνικής επικράτειας. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές αποφεύγουν να αποκλείσουν ακόμα και ακραία σενάρια, όπως κάποιου είδους θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αναταραχή στη Θράκη ή και επεισόδια με μουσουλμάνους μετανάστες στην Αθήνα.

Ενα κατασκοπικό θρίλερ χολιγουντιανού διαμετρήματος εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στην ελληνική επικράτεια. Πρωταγωνιστούν ηλικιωμένοι Δυτικοευρωπαίοι που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο Αιγαίο για «να χαρούν τη σύνταξή τους στον ήλιο» μέχρι παρακρατικές ομάδες. Κοινός παρονομαστής είναι η σχέση τους με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εξάλλου, τα τελευταία δύο χρόνια η κατασκοπεία στο ελληνικό έδαφος έχει προσλάβει διαστάσεις, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στη Θράκη, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, με ανώτατο αξιωματικό να δηλώνει ότι υπάρχουν έως και 500 κατάσκοποι μόνο στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, δεν αποτέλεσε έκπληξη στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ η καταγγελία γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου και πρώην διευθυντή της μεγάλης εφημερίδας «Ζαμάν», Aμπντουλάχ Μποζκούρτ, η οποία απλώς επιβεβαίωσε αυτό που οι ελληνικές αρχές ασφαλείας γνωρίζουν εδώ και καιρό: ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απασφαλίσει. Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζουμε ότι η Βουλγαρία απέλασε έναν ακόμα Τούρκο κατάσκοπο. Το Βέλγιο αρνείται βίζες σε Τούρκους ιμάμηδες, επειδή θεωρεί ότι λειτουργούν ως πληροφοριοδότες. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία στη Γερμανία έδωσε και επίσημη εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας πιθανής τουρκικής κατασκοπείας εντός του γερμανικού εδάφους. Στην Ελλάδα, όμως, έχουν καταγραφεί δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά κατασκοπείας, που στη συντριπτική πλειονότητά τους παραμένουν και μετά την ανακάλυψή τους στην αφάνεια.

Οι υποκλοπές

Περί τα τέλη Ιανουαρίου, αλλοδαπός «εργαζόμενος» σε ΜΚΟ με πλούσια δράση στη Λέσβο συνελήφθη να έχει στήσει ολόκληρο σύστημα υποκλοπών. Οι αρχές ασφαλείας υποψιάζονται ότι στόχος του ήταν να παρακολουθεί και να καταγράφει για λογαριασμό της ΜΙΤ όχι μόνο τις κινήσεις του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τις απόρρητες συνομιλίες των λιμενικών με τις Ενοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί. Μετά τη σύλληψή του αποδείχτηκε ότι πρόκειται για Ισπανό υπήκοο 40 ετών, που είχε δηλωθεί στις Αρχές ως εθελοντής με αντικείμενο την πρώτη υποδοχή και την περίθαλψη προσφύγων που έφταναν στο νησί. Μετά από μυστική επιχείρηση, οι Αρχές τον αιφνιδίασαν και τον συνέλαβαν. Στο αυτοκίνητό του είχε ειδική κεραία ραδιοσυχνοτήτων και εξειδικευμένο ακριβό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για κατασκοπεία.

Η υπόθεση έφυγε γρήγορα από τη δικαιοδοσία της τοπικής Αστυνομίας και πέρασε στα χέρια της ΕΥΠ. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, πάντως, διέταξε να εξεταστεί από πραγματογνώμονα ο συγκεκριμένος εξοπλισμός υποκλοπών. Προς το παρόν, ο συλληφθείς δεν έχει δώσει εξηγήσεις για το πώς ο επίμαχος εξοπλισμός βρέθηκε στην κατοχή του. Τις υποψίες ότι χρησιμοποιείτο και για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Στρατού ενισχύουν οι σχέσεις του συγκεκριμένου «εθελοντή» με Τούρκους δουλεμπόρους και πιθανόν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα πάντα με πηγές, η δικογραφία έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται εξελίξεις, οι οποίες μάλλον δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας, καθώς η υπόθεση κρίθηκε ότι αφορά την εθνική ασφάλεια.

Το συγκεκριμένο περιστατικό απλώς επιβεβαίωσε τους φόβους των ελληνικών αρχών ασφαλείας ότι η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προσφέρεται για την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων κατασκοπείας, αλλά και δικτύων με σκοπό την αποσταθεροποίηση της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί δύο-τρία ακόμα περιστατικά επιβεβαιωμένης κατασκοπείας στα ελληνικά νησιά. Αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για πολλά περισσότερα με την εμπλοκή ατόμων που είτε ως πρόσφυγες και εθελοντές ΜΚΟ, είτε ως τουρίστες συλλέγουν στοιχεία και φωτογραφίες που αποστέλλονται στην υπηρεσία τους για αξιοποίηση. Με δεδομένη την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών και προκλήσεων, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας εντοπίζουν αφανείς δράσεις κάποιων ΜΚΟ που έχουν εγκατασταθεί στην ευαίσθητη αυτή παραμεθόρια περιοχή.

Αυτό που εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτήματα είναι ότι στην επεκτεινόμενη και εντεινόμενη τουρκική κατασκοπευτική δράση στα ελληνικά νησιά εμπλέκονται Ευρωπαίοι πολίτες. Οι Αρχές, μάλιστα, κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός περίτεχνου ευρωπαϊκού δικτύου πολιτών υπεράνω υποψίας, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν στρατολογηθεί από τη ΜΙΤ.
Τον Μάιο του 2016, Δανός πολίτης, 66 ετών, συνελήφθη στη Χίο ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από το νησί με το πλοίο της γραμμής. Οταν τον ακινητοποίησαν, διαπίστωσαν ότι στην κάμερά του είχε φωτογραφίες πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, της Frontex και του Λιμενικού. Ισχυρίστηκε ότι είναι εθελοντής μιας σουηδικής ΜΚΟ και ότι κατ’ εντολή των υπευθύνων της απαθανάτιζε τα πλοία! Η συγκεκριμένη ΜΚΟ επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο εν λόγω ήταν μέλος της, αλλά ότι είχε αποχωρήσει εδώ και καιρό και ότι ποτέ δεν είχε λάβει εντολή να φωτογραφίζει.

 

Ο συνταξιούχος Γερμανός

 

Η πιο ενδιαφέρουσα μέχρι σήμερα περίπτωση, όμως, αφορά τον ηλικιωμένο Γερμανό Κ. Χ. Κ., που συνελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 2014 με τις ίδιες κατηγορίες. Ο συνταξιούχος, που ζούσε μόνιμα στην Ελλάδα, τελικά κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη. Τον εντόπισαν να φωτογραφίζει ένα ελληνικό φυλάκιο μέσα από το αυτοκίνητό του. Μετά από έρευνα βρέθηκαν στην κατοχή του ένα ζευγάρι κιάλια, διάφοροι φακοί για κάμερες και πολλά στικάκια μνήμης. Η φωτογραφική του μηχανή περιείχε φωτογραφίες εγκαταστάσεων του Ελληνικού Στρατού και κυβερνητικών-δημόσιων κτιρίων στην Κω, η οποία απέχει μόλις 3 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Στο σπίτι του βρέθηκαν σημειωματάρια και τουρκικά έγγραφα, αλλά και πολλές ακόμα φωτογραφίες ελληνικών αμυντικών θέσεων, στρατιωτικών οχημάτων, σταθμών τηλεπικοινωνιών κ.ά. Ο συγκεκριμένος δεν άργησε να ομολογήσει: «Κατοικούσα για δύο χρόνια στον οικισμό Πελεζίκι ως συνταξιούχος. Για μία εικοσαετία διετέλεσα στέλεχος του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ έζησα για αρκετά χρόνια και στην Τουρκία. Εκεί στρατολογήθηκα με στόχο να συγκεντρώνω πληροφορίες για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Συνέλεγα στοιχεία και φωτογραφίες, αλλά ουδέποτε άνοιξα κάποιο ντουλάπι ή εισχώρησα σε κάποιον χώρο για να αφαιρέσω απόρρητες πληροφορίες».

 

Εκπαιδευμένοι

 

Η ομολογία του αποδείχτηκε κομβική στο να θέσουν οι ελληνικές αρχές υπό παρακολούθηση δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις, αλλά και να κατανοήσουν εις βάθος τους τρόπους λειτουργίας αυτού του εντυπωσιακά οργανωμένου δικτύου. Πρόκειται κυρίως για Ευρωπαίους που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα μετά από χρόνια παραμονής στην Τουρκία. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν αξιόλογη θητεία στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας τους και ως εκ τούτου είχαν αποκτήσει στοιχειώδεις γνώσεις. Ελληνικές πηγές αποκαλύπτουν ότι τα άτομα αυτό εκπαιδεύθηκαν σε τακτικές κατασκοπείας την περίοδο που ζούσαν στην Τουρκία.

Η ομολογία του Γερμανού φώτισε διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους τρόπους συναλλαγής των ερασιτεχνών κατασκόπων με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τους προσφέρουν χρηματική αμοιβή, που συνήθως σήμερα κυμαίνεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. «Εγώ λάμβανα 2.000 ευρώ τον μήνα. Τα χρήματα αυτά έμπαιναν σε λογαριασμό που είχα σε γερμανική τράπεζα». Οι συναντήσεις των Ευρωπαίων κατασκόπων με τους Τούρκους χειριστές τους δεν γίνονται μόνο στην Τουρκία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γίνονται ακόμα και στην Ελλάδα. «Τα ραντεβού μας πραγματοποιούνταν κατά κύριο λόγο στη Ρόδο». Οπως μας ανέφερε απόστρατος αξιωματικός, η στρατολόγηση μη Τούρκων πολιτών είναι συνήθης τακτική των Τούρκων. Την ίδια άλλωστε, είχαν ακολουθήσει και στην Κύπρο λίγο πριν από την εισβολή. Τότε, εκτός από Τουρκοκύπριους, κατασκόπευαν για λογαριασμό της Αγκυρας και πολλοί Βρετανοί. Εκαναν χαρτογράφηση των οχυρωματικών έργων στις ακτές. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η δράση αυτή, στην οποία πρωταγωνίστησαν απλοί πολίτες, έπαιξε καίριο ρόλο στον σχεδιασμό και εντέλει στην επιτυχία της τουρκικής εισβολής το 1974.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το καθεστώς Ερντογάν δεν περιορίζεται σε ηλικιωμένους Ευρωπαίους. Για τους σκοπούς του χρησιμοποιεί και ΜΚΟ με το δέλεαρ οικονομικής ενίσχυσης. Μία χαρακτηριστική περίπτωση ΜΚΟ που φαίνεται να λειτουργεί απόλυτα υπό τον έλεγχο της Τουρκίας είναι η ΜΚΟ Ενωση του Ισλαμικού Κόσμου (UNIW) που ιδρύθηκε από ακραίους ισλαμιστές της Τουρκίας το 2005 και ασχολείται με τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους. Σε αυτή συμμετέχει η περιβόητη «φιλανθρωπική» ΜΚΟ International Humanitarian Relief (IHH), η οποία κατηγορείται ότι μετέφερε κρυφά οπλισμό σε τζιχαντιστές στη Συρία. Τέλος, δυτικές πηγές υποψιάζονται ότι χρησιμοποιείται και ως άτυπη τράπεζα για τη χρηματοδότηση Τούρκων κατασκόπων. Το αχανές πεδίο των ΜΚΟ έδωσε πρόσφορο έδαφος για κάλυψη, αλλά και για στρατολόγηση.  Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, εκτός από τους ερασιτέχνες κατασκόπους, στην Ελλάδα δρουν και επιχειρησιακά στελέχη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών τα οποία διαθέτουν ειδική εκπαίδευση. Η δράση τους αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τις ελληνικές αρχές ασφαλείας επειδή αυτοί είναι που θα υλοποιήσουν σχέδια υπονόμευσης ή προβοκάτσιες. Για την ακρίβεια, στην Αθήνα φοβούνται τις λεγόμενες κατασκευασμένες αφορμές που μπορεί η Αγκυρα να χρησιμοποιήσει σαν σπίθες ανάφλεξης. Εκφράζεται, μάλιστα, φόβος μήπως εν όψει του δημοψηφίσματος ο Ερντογάν υποκύψει στον πειρασμό του τυχοδιωκτισμού.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το κύριο πεδίο δράσης αυτής της κατηγορίας των εκπαιδευμένων πρακτόρων είναι ο Εβρος και ευρύτερα η Θράκη. Τα όπλα που βρέθηκαν στο τζαμί δεν είναι και τόσο σημαντικό περιστατικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν θεωρείται μεμονωμένο και είναι ακριβώς αυτό που προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι η Αγκυρα με όργανο ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας εφαρμόζει στη Θράκη μια στρατηγική σταδιακής «άλωσης». Σε αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με καλά ενημερωμένους παράγοντες, πρωταγωνιστούν ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ, ο ψευτομουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής, Τούρκοι επιχειρηματίες που κάνουν δουλειές στην περιοχή και οι περισσότεροι από τους μοιονοτικούς δημοσιογράφους. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι καταγγελίες που έχουν οι ελληνικές αρχές ασφαλείας ότι μειονοτικοί παράγοντες που δεν ακολουθούν τις εντολές του τουρκικού προξενείου πιέζονται ασφυκτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις δέχθηκαν απειλές ακόμα και για τη ζωή τους.

Πρόσφατο κρούσμα είναι η περίπτωση των δύο μειονοτικών δημοσιογράφων οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως οπαδοί του Γκιουλέν. Ο εξόριστος ιμάμης, άλλωστε, έχει αναγορευθεί στο απόλυτο κακό από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο φορτώνει σε αυτόν και τους οπαδούς του την ευθύνη για κάθε κακό.
Αρμόδια πηγή μας ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί και μυστηριώδεις «εξαφανίσεις» Τούρκων πολιτών που εισήλθαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα. Αυτό, όμως, που ανησυχεί όσο τίποτε άλλο τις ελληνικές αρχές είναι η πιθανή παγίδα θανάτου για τους οκτώ Τούρκους φυγάδες που ζήτησαν και πήραν άσυλο, όπως και ένα στημένο επεισόδιο τύπου Ιμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, κάτι τέτοιο θεωρείται πιθανό και από δυτικά κράτη.
Οπως προαναφέραμε, οι μυστικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ σε ξένο έδαφος δεν περιορίζονται στην Ελλάδα. Πριν από λίγες ημέρες δημιουργήθηκε κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελβετία, καθώς η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες ότι η ΜΙΤ προβαίνει σε έκνομες δραστηριότητες στο ελβετικό έδαφος παρακολουθώντας Τούρκους πολίτες.

Ενώ δεν χωράει αμφιβολία ότι η δράση της ΜΙΤ στην Ελλάδα έχει κλιμακωθεί, είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ελληνικές αρχές ασφαλείας έχουν πλησιάσει τα εδώ τουρκικά δίκτυα κατασκοπείας. Ας σημειωθεί ότι η μαζική άρνηση εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτικών, διπλωματών και στελεχών της ΜΙΤ να υπακούσουν στην εντολή επιστροφής στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα έχει δημιουργήσει ρήγματα στα στεγανά του τουρκικού κράτους. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αρκετοί από αυτούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες, προσφέρουν ως αντάλλαγμα πολύτιμες πληροφορίες. Δεδομένου ότι ο Ερντογάν αντιμετωπίζεται πλέον σαν μαύρο πρόβατο, δεν είναι περίεργο που οι πληροφορίες αυτές κυκλοφορούν…

Ο μυστηριώδης πληροφοριοδότης, το χωριό των σκληροπυρηνικών της μειονότητας, το πιστόλι του εκτελεστή με τον σιγαστήρα και η προέλευση του οπλισμού συνθέτουν το παζλ του θρίλερ της Θράκης το οποίο καλούνται να λύσουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας και της ΕΥΠ. Η ιστορία φέρεται να ξεκίνησε μετά από πληροφορία για ύπαρξη παράτυπων μεταναστών αλλά και όπλων στον χώρο του τζαμιού που δέχτηκε τηλεφωνικά η Ασφάλεια Ξάνθης. Μάλιστα στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνεται η κατάθεση του αστυνομικού-παραλήπτη χωρίς όμως να αναφέρονται λεπτομέρειες.   

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Αστυνομίας προκύπτει ότι η Ηλιόπετρα Ξάνθης είναι μια περιοχή όπου και στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί όπλα, καθώς πολλοί από τους κατοίκους συνηθίζουν να κρύβουν οπλισμό, ωστόσο η υπόθεση της μαύρης τσάντας που βρέθηκε στον μιναρέ του τζαμιού διαφέρει. «Μοιάζει σαν να τοποθέτησε κάποιος τα όπλα προκειμένου να τα παραλάβει ένα δεύτερο άτομο για συγκεκριμένη ενέργεια. Γι’ αυτό υπάρχει το 9άρι πιστόλι με τον σιγαστήρα, που θεωρείται επαγγελματικό όπλο, και το 22άρι που συνηθίζεται ως βοηθητικό στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά στην επιχείρηση» αναφέρει με νόημα πηγή της Κατεχάκη και προσθέτει: «Η περίπτωση του μιναρέ είναι πολύ περίεργη. Ποιοι και τι σχεδίαζαν στην περιοχή;».

Οι πληροφορίες λένε ότι το παζλ που συνθέτουν οι αρχές ασφαλείας σχετίζεται τόσο με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το μειονοτικό χωριό και τον ιμάμη της Ηλιόπετρας όσο και με τις σχέσεις που φέρεται να έχει με τον ψευδομουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. Ο ιμάμης συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο η προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί ο ανακριτής αναμένεται να ρίξει φως και να δώσει απαντήσεις στο γιατί στον πράσινο μεταλλικό μιναρέ του τζαμιού βρέθηκαν ένα 9άρι πιστόλι με σιγαστήρα που, όπως λένε οι αστυνομικοί, χρησιμοποιείται για «επαγγελματικές δουλειές», ένα 22άρι και 30 σφαίρες.

Η προκαταρκτική εξέταση και οι άκρως απόρρητες κινήσεις Αστυνομίας και ΕΥΠ αναμένεται να προχωρήσουν σε βάθος και να διαρκέσουν πολύ. Σε πρώτη φάση οι αρχές ασφαλείας περιμένουν τα αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στα δύο πιστόλια που βρέθηκαν στο τέμενος προκειμένου να προχωρήσουν τις έρευνες για την άκρως περίεργη και σοβαρή υπόθεση. Η ΕΥΠ, που έχει μπει χοντρά στο παιχνίδι, δείχνει να κινείται σε άμεση σχέση με την Αστυνομία εξετάζοντας πληροφορίες και στοιχεία προκειμένου να δουν ποιοι κρύβονται πίσω από τον οπλισμό που βρέθηκε στον μιναρέ και, το κυριότερο, ποια ήταν τα σχέδιά τους.

Τα όπλα που βρέθηκαν στον μιναρέ του τζαμιού στην Ξάνθη. Το 9άρι με τον σιγαστήρα θεωρείται όπλο επαγγελματία και το 22άρι βοηθητικό


Η διαδρομή των όπλων

Η διαδρομή των όπλων ίσως δώσει πολύτιμα στοιχεία στη διερεύνηση της υπόθεσης. Από πού δηλαδή τα προμηθεύτηκαν οι άγνωστοι και μέσω ποιων διαύλων έφτασαν στον μιναρέ της Ηλιόπετρας. Το πιθανότερο είναι να υπάρχει εμπλοκή ανθρώπου που κινείται στην περιοχή, καθώς ένας άγνωστος θα τραβούσε τα βλέμματα των ντόπιων και ίσως να μπέρδευε την ιστορία.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και των λεπτών ισορροπιών οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση είναι φειδωλοί, δεν κάνουν εκτιμήσεις και προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος με χειροπιαστά στοιχεία για να μην πέσουν σε λάθη και παγίδες. Ο ιμάμης του χωριού Σαμπρί Εμίν Καχιά από την πρώτη στιγμή που συνελήφθη κράτησε αρνητική στάση επαναλαμβάνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση και ότι το συγκεκριμένο μέρος είναι προσβάσιμο όλο το 24ωρο σε οποιονδήποτε – κάτι που φυσικά δεν βοηθά σε καμία περίπτωση τις έρευνες των Αρχών. Την ίδια ώρα ο ψευδομουφτής Αχμέτ Μέτε, από την πρώτη στιγμή που η ιστορία της Ηλιόπετρας ήρθε στη δημοσιότητα, έσπευσε να μπει στο παιχνίδι της προπαγάνδας και να συνδέσει την υπόθεση των όπλων στον μιναρέ με την πυρκαγιά στο μεγάλο τέμενος του Διδυμοτείχου υπονοώντας ότι πίσω από τα δύο συμβάντα κρύβεται η οργάνωση FETO του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο ιμάμης της Ηλιόπετρας μέσα στο τζαμί μαζί με τους βουλευτές, Αχμέτ Χατζηοσμάν
και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Την ώρα που οι έρευνες Αστυνομίας και ΕΥΠ για τα όπλα που βρέθηκαν στο τέμενος του μειονοτικού χωριού Ηλιόπετρα Ξάνθης συνεχίζονται, η Αγκυρα προσπαθεί να συνδέσει το περιστατικό με το δίκτυο FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν, κατηγορώντας εμμέσως την Ελλάδα ότι υποθάλπει μέλη της οργάνωσης η οποία επισήμως έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Μπορεί ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί να μπαινόβγαινε -σαν στο σπίτι του- στο τέμενος όπου βρέθηκαν τα όπλα στο χωριό Ηλιόπετρα Ξάνθης, όμως σήμερα όχι μόνο κάνει ότι δεν γνωρίζει τον συλληφθέντα ιμάμη Σαμπρί Εμίν Καχιά, αλλά τον «θυσιάζει» διαρρέοντας ότι πρόκειται για οπαδό του Γκιουλέν και μέλος της FETO, σε μια εμφανή προσπάθεια μεταφοράς των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας στη χώρα μας. Με την τακτική αυτή η Αγκυρα επιχειρεί -εν όψει και του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου- αφενός να εμφανίσει την Ελλάδα ότι επιτρέπει να δραστηριοποιούνται «σταγονίδια» του Γκιουλέν στην επικράτειά της και αφετέρου να αποποιηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή της στο περιστατικό με τα όπλα.

Την περασμένη Τρίτη, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό με τα τρία όπλα, το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής κινήθηκε άμεσα, μέσω των ελεγχόμενων μειονοτικών μέσων ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για «συνωμοσία» με εμπλοκή της FETO, αφήνοντας ευθέως υπονοούμενα κατά του ιμάμη της Ηλιόπετρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο μειονοτικός δημοσιογράφος Τζεγκίζ Ομέρ, γνωστός για τις σχέσεις του με το τουρκικό προξενείο, ανέλαβε «εργολαβικά» να προω­θήσει τις θέσεις της Αγκυρας. Σε άρθρο του στο milletgazetesi.gr, ο Ομέρ κάνει λόγο για συνωμοσία που στόχο έχει να εμπλέξει τους τουρκόφρονες της μειονότητας και καταλήγει στο προκλητικό συμπέρασμα ότι «το περιστατικό αυτό φαίνεται πως ήταν η πρώτη πρόβα από τις επιχειρήσεις εκβιασμού/συνωμοσίας που θα γίνουν από τον βαθύ μηχανισμό στην Ελλάδα με την πατέντα της FETO. Προσωπικά διαισθάνομαι πως το περιστατικό είναι μια εκδίκηση της FETO». Και καταλήγει: «Γίνεται αντιληπτό ότι ο συνωμοτικός μηχανισμός στην περίοδο από τώρα και μετά θα χρησιμοποιήσει τα μέλη της FETΟ και ως συμβούλους και ως εκτελεστές». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, που συνέδεσε προκλητικά το περιστατικό με τα όπλα με την πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο, και τα «λουκέτα» στα παράνομα τζαμιά σε Ημαθία και Εβρο.

Ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής Αλί Ριζά Ακιντζί στο τζαμί της Ηλιόπετρας όπου μπαινόβγαινε σαν το σπίτι του. Τώρα διαρρέει ότι ήταν άντρο γκιουλενιστών

 

Τέμενος Made in… Turkey 

 

Η Ηλιόπετρα, στην εύφορη πεδιάδα της Ξάνθης, είναι ένα από τα μειονοτικά χωριά-κάστρα των σκληροπυρηνικών της μειονότητας, το οποίο κατά καιρούς επιλέγεται από τον εκάστοτε πρόξενο και τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε για φιέστες τουρκισμού και «επίδειξη δύναμης». Πολλές φορές στο παρελθόν οι Ακιντζί και Μέτε βρέθηκαν στο χωριό, συμμετέχοντας σε τελετές στις οποίες διανέμεται δωρεάν φαγητό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη συμμετοχή κατοίκων από τους γύρω οικισμούς, πάντα παρουσία εκπροσώπων της τουρκοελεγχόμενης μειονοτικής ηγεσίας, των ψευτομουφτήδων και βουλευτών η σχέση των οποίων με το προξενείο Κομοτηνής είναι δεδομένη και εμφανής, καθώς επίσης και στελεχών του μειονοτικού κόμματος DEB.

Κηρύγματα υπέρ Ερντογάν

Για τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις η προσπάθεια του προξενείου να συνδέσει τον 47χρονο ιμάμη με τη FETΟ προκαλεί γέλιο, αφού θεωρείται πρόσωπο απόλυτα πιστό στον ψευτομουφτή Ξάνθης Μέτε, ο οποίος τον «μετέθεσε» από το πομακοχώρι Πάχνη, τόπο καταγωγής του στην ορεινή Ξάνθη, 60 χλμ. νοτιότερα, στα πεδινά. Τα κηρύγματά του -εντός του τεμένους- υπέρ της Τουρκίας και του Ερντογάν έχουν ενοχλήσει τους μετριοπαθείς της μειονότητας, οι οποίοι όμως δεν τολμούν να μιλήσουν δημόσια για να μη χαρακτηριστούν… γκιουλενιστές. Κατά καιρούς συνδαιτυμόνες του συλληφθέντος Καχιά ήταν οι πρώην πρόξενοι Μουσταφά Σαρνίτς και Ιλχάν Σενέρ, ο πρώην διευθυντής της Ziraat Ξάνθης Ομέρ Τσάι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Φωνή της Ροδόπης» Λευτέρη Γλερίδη στο «ΘΕΜΑ»: «Είναι ακατανόητο το πόσο γρήγορα κάποιοι, προσκείμενοι κυρίως στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, έσπευσαν να βγάλουν πρόωρα συμπεράσματα κάνοντας λόγο είτε για προβοκάτσια του “κακού” ελληνικού κράτους είτε για ενέργεια γκιουλενιστών. Από τη στιγμή, δε, που υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο συσχετίζει και συνδέει άμεσα τον 47χρονο ιμάμη με το τουρκικό προξενείο και την τουρκοελεγχόμενη μειονοτική ηγεσία».

protothema.gr