Κοινές δηλώσεις Δένδια – Μπλίνκεν: «Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή»

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν, κήρυξαν το πρωί την έναρξη του 4ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι «πριν έρθω εδώ, ήμουν στην Τουρκία, όπου είδα τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε ο σεισμός». Ευχαρίστησε, δε, τον Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια στην Τουρκία. «Αργότερα θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε ορισμένους από τους διασώστες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι εκφράζουν το ήθος και το φιλότιμο των Ελλήνων.

Αναφερόμενος στην τωρινή συγκυρία, στον απόηχο των σεισμών στην Τουρκία, μίλησε για ισχυρό θεμέλιο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Ο Αντονι Μπλίνκεν επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι πρέπει οι διαφορές να επιλύονται μέσω της διπλωματίας και να αποφεύγονται οι απειλές. Σημείωσε, επιπλέον ότι, αν και καταλαβαίνει τις διαφορές, είναι προς το συμφέρον όλων η επίλυση τους.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Οπως τόνισε, ο στρατηγικός διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. «Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας. Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθά τη σεισμόπληκτη Τουρκία. «Αν μέσω της επαφής αυτής βελτιωθεί το κλίμα, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά μέσω της βοήθειας που προσφέρει» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα δεν θέλει εντάσεις.

4ος γύρος του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν, κήρυξαν το πρωί την έναρξη του 4ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Δένδιας: Η ισχυρή συνεργασία των δύο χωρών προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα
Το μήνυμα πως η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και πως η ενίσχυσή της προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην αρχή της συνάντησής του με τον Αντονι Μπλίνκεν.

Επίσης, τόνισε πως οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα. Υπογράμμισε επιπλέον πως οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες και κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι θα συζητήσουν για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς δικαίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών. «Θα κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά προβλήματα» προσέθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τους ηλεκτρικούς μας αγωγούς» επεσήμανε.

Μπλίνκεν: Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή εξήρε από την πλευρά του ο Αντονι Μπλίνκεν στις εισαγωγικές δηλώσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία. Ακόμη ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα να αδράξουν την ιστορική στιγμή και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Οπως τόνισε «ο στρατηγικός διάλογος είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της σχέσης που έχουν οι πολίτες μας για περισσότερα από 200 χρόνια και πράγματι η σημερινή διευρυμένη αντιπροσωπεία αντιπροσωπεύει το βάθος της σχέσης που έχουμε». Υπενθύμισε πως η σημερινή συζήτηση βασίζεται στον 3ο στρατηγικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο υπουργείων στην Ουάσιγκτον το 2021 και σε άλλα σημαντικά βήματα, όπως η τροποποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας. «Τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη», επεσήμανε.

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα». «Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν την Ελλάδα για την ακλόνητη υποστήριξή της προς την Ουκρανία μετά την εισβολή, μεταξύ άλλων ανοίγοντας τις πόρτες της σε 20.000 εκτοπισμένους Ουκρανούς», τόνισε.

Ακόμη ευχαρίστησε την Ελλάδα που άμεσα έστειλε πυροσβέστες, γιατρούς, προσωπικό έρευνας και διάσωσης, αλλά και προμήθειες στη γειτονική Τουρκία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Ο Αντονι Μπλίνκεν υπενθύμιζε ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που ταξίδεψε στην Τουρκία, ενώ και ο ίδιος βρέθηκε εκεί την Κυριακή. «Είδαμε και οι δύο την απίστευτη καταστροφή από τον σεισμό και είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις προσπάθειες διάσωσης και ανακούφισης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας «δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία, λέγοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». Επίσης, κάλεσε τις δύο χώρες «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να ενισχυθούν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων σε μια κομβική περιοχή σε μια καίρια στιγμή».

Ακόμη, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για προώθηση της καθαρής ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. «Η μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί πρότυπο για την περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ακόμη εξήρε το ρόλο της χώρας μας στη στήριξη των γειτονικών χωρών να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα τη Βουλγαρία.

Σημείωσε επιπλέον ότι Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται για την ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών και τόνισε πως πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. «Οι σχέσεις μας διαρκώς εξελίσσονται, καινοτομούν, οδηγώντας τελικά σε ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι ο σημερινός στρατηγικός διάλογος θα προωθήσει όλες αυτές τις προσπάθειες και θα μας βοηθήσει να αποδώσουμε καλύτερα για τον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό και για τον κόσμο, γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας».

Στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ
Σημειώνεται ότι ο 3ος γύρος του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο στρατηγικός διάλογος είναι:

περιφερειακά ζητήματα,
άμυνα και ασφάλεια,
επιβολή του νόμου και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας,
ανθρωπιστικές προκλήσεις και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών,
εμπόριο και επενδύσεις,
ενέργεια και περιβάλλον,
δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.
Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Γέφυρα Μπλίνκεν μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας
Τον ρόλο γέφυρας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Ουάσιγκτον, όπως προκύπτει από τη στάση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χθες έφθασε στην Αθήνα, προερχόμενος από την Τουρκία. Στην Αγκυρα ο κ. Μπλίνκεν απηύθυνε παραίνεση για μείωση των εντάσεων, ενώ στην Αθήνα απένειμε τα εύσημα για τον ηγετικό της ρόλο στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: H Kαθημερινή