money-rpg

Κάνοντας απολογισμό των οικονομικών απωλειών της τρομοκρατίας.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2011, πολλές χώρες αναθεώρησαν τις αντιτρομοκρατικές τους πολιτικές, καθώς και τα οικονομικά διαθέσιμα κεφάλαια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ μόνο, διέθεσαν 16 δις δολάρια μέχρι σήμερα, σε προσπάθειες καταπολέμησης. Το ποσό αυτό ανέρχεται στο διπλάσιο του προϋπολογισμού για αντίστοιχες καταστάσεις του 2001. Το παράδοξο της ιστορίας είναι πως οι ΗΠΑ παρά τους υπαρκτούς φόβους, συνέχισαν σταδιακά την μείωση του προϋπολογισμού για στρατιωτικές επιχειρήσεις.


Αμέσως μετά τις επιθέσεις του Ιανουάριου 2015, η Γαλλία υποσχέθηκε να διατηρήσει 7.500 θέσεις εργασίας στρατιωτικών που είχαν αρχικά σχεδιαστεί να καταργηθούν. Επίσης αναπτύχθηκαν περισσότεροι από 10.000 επιπλέον στρατιώτες σε ολόκληρη τη Γαλλία. Τον Απρίλιο του 2015 , η Γαλλία έκανε ακόμη ένα βήμα πιο πέρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal , η Γαλλία διέθεσε 7.000 στρατιώτες στην εσωτερική της ασφάλεια, για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων. Αύξησε επίσης τις δαπάνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κατά 3,8 δις € , αυξάνοντας την τρέχουσα δαπάνη των € 31,4 δις .

Ας εξετάσουμε όμως τις δαπάνες της Γαλλίας και των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.

Οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στο σύνολο των στρατιωτικών δαπανών, ωστόσο από το 1988 και μετά, καταγράφεται μια συνεχής μείωση. Αυτό, μέχρι το 2001, όταν και συνέβησαν οι επιθέσεις στους δίδυμους πύργους. Οι δαπάνες από τότε και για μια δεκαετία, αυξήθηκαν σημαντικά μέχρι το 2010, ενώ υπήρξε και σταδιακή μείωση τους, μέχρι το 2014. Το ίδιο μοτίβο δαπανών εφήρμοσαν και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

non-us_nato_military_spend

Στοιχεία από: Stockholm International Peace Research Institute

Μεταξύ 1992-1998, το σύνολο της Ευρώπης διατήρησε σχετικά μειωμένες στρατιωτικές δαπάνες. Τα δεδομένα άλλαξαν από το 2002 και μετά. Η Κίνα όμως άυξησε σταδιακά τις δαπάνες της το 2008, ενώ κατά το ίδιο διάστημα, Καναδάς και Ιαπωνία, διατήρησαν σταθερές τις δαπάνες τους για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Γερμανία, παρουσίασε μικρή μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες στις αρχές του 1990.

military_spend_by_region_2014

Στοιχεία από: Stockholm International Peace Research Institute

Ο στόχος του ΝΑΤΟ για τις χώρες μέλη του, σε ότι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες, είναι το 2% του ΑΕΠ, ποσοστό ωστόσο, που ποτέ δεν επετεύχθη.

Το 2014 η Γαλλία διέθεσε 62,500 εκ. δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες, συγκριτικά με $61,800εκ. δολάρια της Βρετανίας και $46,600εκ. δολάρια της Γερμανίας. Καμία από τις χώρες αυτές δεν πλησιάζει κατ’ ελάχιστο τις δαπάνες των ΗΠΑ ($609,900 εκ. δολάρια)

military_spend_by_europe

Στοιχεία από: Stockholm International Peace Research Institute

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ηγούνται στην παγκόσμια καταπολέμηση της τρομοκρατίας βάσει των συνολικών στρατιωτικών δαπανών. Η Κίνα , η Ρωσία , το Ηνωμένο Βασίλειο , η Ιαπωνία βρίσκονται μέσα στην πρώτη πεντάδα χωρών με υψηλές στρατιωτικές δαπάνες για την αντιτρομοκρατία. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 , οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν από έτος σε έτος, από 3 σε 5,7%, μέχρι το 2009. Η παγκόσμια στρατιωτική δαπάνη έχει σταθεροποιηθεί από το 2010. Ωστόσο , η πρόσφατη αυξημένη τρομοκρατική δραστηριότητα αναγκάζει πολλές χώρες , και κυρίως την Γαλλία, να λάβουν υπόψη και να δεσμευτούν για την αύξηση του διαθέσιμου ποσού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας .