Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση Τζεντιλόνι

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερουσία της Ρώμης αλλά και έγκριση των έκτακτων οικονομικών μέτρων συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ έλαβε η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι.

Με 144 γερουσιαστές υπέρ, 104 κατά και μία αποχή, η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να λάβει δέσμη μέτρων μεταξύ των οποίων η παροχή προσωρινού δανείου 600 εκ. ευρώ στην Alitalia, πιο γρήγορη επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας στους πολίτες και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της τιτλοποίησής τους.

Στην ψηφοφορία αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν τα μέλη του αριστερού κινήματος «Δημοκράτες και προοδευτικοί», διαχωρίζοντας έτσι τη θέση τους σχετικά με ένα από τα σημεία της δέσμης μέτρων, που αφορά στην ιυοθέτηση εκ’ νέου των λεγόμενων «κουπονιών εργασίας» για περιστασιακή εργασία, η οποία δεν ξεπερνά, σε αποδοχές, τις πέντε χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Ο Τζεντιλόνι είχε καταργήσει, πριν από τρεις μήνες, τη χρήση των «κουπονιών», για να αποφύγει σχετικό δημοψήφισμα για την απάλειψη τους, που είχε οργανώσει το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil.

«Πιστεύουμε, πάντως, ότι η νομοθετική περίοδος μπορεί να συνεχισθεί κανονικά μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο, βρίσκοντας κοινά σημεία συνεννόησης σε κύριας σημασίας θέματα, όπως είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου», πρόσθεσαν οι «Δημοκράτες και προοδευτικοί», οι οποίοι εγκατέλειψαν το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι πριν από τέσσερις μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ