Ισπανία: Πρώτη δύναμη το Λαϊκό Κόμμα, πέφτουν ραγδαία οι Podemos

Η πλειοψηφία των Ισπανών θα ψήφιζε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα αν γίνονταν αύριο εκλογές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Οι Σοσιαλιστές (PSOE) ανεβαίνουν στη δεύτερη θέση, ενώ ο αριστερός συνασπισμός των Unidos Podemos υποχωρεί στην τρίτη θέση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τον Απρίλιο απ’ το Centro de Investigaciones Sociologicas (CIS) και φέρνει το PP του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στην πρώτη θέση με 31,5%, τους Σοσιαλιστές στο 19,9%, τους Podemos στο 19,7% και τους κεντρώους Ciudadanos στο 14,9%.

Οι Συντηρητικοί χάνουν μιάμιση ποσοστιαία μονάδα,

Ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας

αλλά τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Podemos και η συμμαχία τους με την Ενωμένη Αριστερά, το Compromis κι άλλες αριστερές δυνάμεις -δύο μονάδες σε σχέση με το 21,7% στις αρχές του έτους.

Οι Σοσιαλιστές απ’ την άλλη πλευρά ανέβηκαν κατά 1,3%, αν και τη μεγαλύτερη άνοδο (2,5%) σημείωσαν οι Ciudadanos.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που οι Σοσιαλιστές βελτιώνουν τα ποσοστά τους, ξεπερνώντας -έστω βραχεία κεφαλή- τους Podemos.

Όσο για το ποια είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για την πολιτική κατάσταση στη χώρα; Το 69% τη θεωρεί κακή ή πολύ κακή (66,8% τον Ιανουάριο) και μόλις 4,5% την βρίσκουν καλή ή πολύ καλή (4,7% τον Ιανουάριο)

Απαντώντας στην ερώτηση πώς κρίνουν την επίδοση του PP στην εξουσία, το 53,1% εξέφρασαν αρνητική γνώμη, το 32,% την περιέγραψαν ως «κανονική» και μόλις το 12,2% ως καλή ή πολύ καλή.

Όσο για το ρόλο των Σοσιαλιστών στην αντιπολίτευση, το 61% τη θεωρεί κακή έως πολύ κακή, το 30.3% κανονική και το 4,6% καλή ή πολύ καλή.

iefimerida.gr