Ισπανία: Δεν αποκλείει σύλληψη του πρωθυπουργού της Καταλωνίας ο γενικός εισαγγελέας

O γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συλληφθεί ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζεμόντ, καθώς εκτιμά ότι «συντρέχει η διάπραξη εγκλημάτων όπως ανυπακοή, κατάχρηση και υπεξαίρεση» δημόσιου χρήματος, που επισύρουν φυλάκισης βάσει του ποινικού κώδικα.

Ο κ. Μάθα τόνισε ότι υπάρχει περίπτωση φυλάκισης για τα εγκλήματα της εκτροπής και της στάσης κατά του πολιτεύματος, εάν αποδειχθεί πως έχει υποθάλψει πιθανές δραστηριότητες ή εκδηλώσεις που εξετράπησαν σε βία, ή ταραχές, ως συνέπεια της απαγόρευσης της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ισπανός αξιωματούχος, ο οποίος προς ώρας τηρεί προσεκτική στάση απέναντι στον κ. Πουτζεμόντ, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, δήλωσε ότι «η πιθανότητα να ζητηθεί η φυλάκιση του Πουτζεμόντ παραμένει ανοικτό ενδεχόμενο», καθώς η «εισαγγελία είναι πεπεισμένη πως ο Πουτζεμόντ διαπράττει το έγκλημα της ανυπακοής». Ωστόσο, προσθέτει, «δεν το θεωρούμε επίκαιρο» και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες προϋποθέσεις πληρούνται και ποια στιγμή».

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν είναι το θεσμικό όργανο του οποίου προΐσταται εκείνο που θα αποφασίσει ένα τέτοιο ποινικό μέτρο, αλλά ο εκάστοτε δικαστής που θα πρέπει να λάβει την απόφαση μία συγκεκριμένη στιγμή και περίσταση. Με τον τρόπο αυτό δικαιολόγησε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της περίπτωσης αυτής με την απόφαση της εισαγγελίας να καλέσει σε εξέταση του δημάρχους που δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το δημοψήφισμα.

Για την εισαγγελία, οι νομικές και αστυνομικές ενέργειες που έχουν εκτελεσθεί έως σήμερα είναι άκρως δικαιολογημένες και δεν είναι ασύμμετρες. Ούτε και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταλανική αστυνομία (Mossos d’ Esquadra), που το περασμένο Σάββατο διατάχθηκαν να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας τις διαταγές των δικαστικών αρχών, θέτοντάς την υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι Mossos έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε σύνοδο στη Βαρκελώνη με τα άλλα δύο αστυνομικά σώματα, την Εθνική Αστυνομία και την Πολιτοφυλακή, για να εξετασθούν τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν για να αποτραπεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής των Mossos Τζουάν Κάρλες Τραπέρο έχει ενημερώσει την εισαγγελία πως ναι μεν «δεν συμμερίζεται» την πλήρη υπαγωγή τους στις διαταγές διευθυντή του Κέντρου Συντονισμού της Κρατικής Γραμματείας Ασφαλείας, συνταγματάρχη της Πολιτοφυλακής Ντιέγο Πέρεθ ντε λος Κόβος, αλλά διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσει να εκτελεί τις διαταγές». Η σύσκεψη των τριών αστυνομικών οργάνων, μολονότι έχει προγραμματισθεί για τις 18.00 (19.00, ώρα Ελλάδος) δεν έχει ανακοινωθεί σε ποιό σημείο θα πραγματοποιηθεί.

Για τον Μάθα, η διαταγή για υπαγωγή των Mossos στο κεντρικό υπουργείο υπακούει στην ανάγκη να υπάρξει ενόψει της 1ης Οκτωβρίου «ένα σχέδιο για να μην συμβούν προβλήματα που δεν θέλουμε να συμβούν».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Εl Publico, El Periodico, La Vanguardia