putin-annual-press-conference

“θα χτυπήσουμε όποιον θέλουμε… δεν χρειαζόμαστε στρατιωτική βάση για αυτό!” Β.Πούτιν

Ολοκληρώθηκε η “μαραθώνια” συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, διάρκειας 3 ωρών και 10 λεπτών. Ενώπιον 1392 δημοσιογράφων ο Β.Πούτιν απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν, ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει “σκληρή” γλώσσα κατά της Τουρκίας.

Τι δήλωσε ο Πούτιν
Σχετικά με την παραμονή Άσσαντ:
Δεν θα συμφωνήσουμε σε εξωτερικές παρεμβάσεις στο ποιος κυβερνάει οποιαδήποτε χώρα. Ξεπερνάει την κοινή λογική και τους διεθνείς νόμους. Το συζητήσαμε με τον Κερρυ αλλά δεν αλλάζει η άποψή μας. Οι σύριοι θα αποφασίσουν ποιος τους κυβερνάει και με ποιο τρόπο. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την πρόταση ψηφίσματος από τον ΟΗΕ. Θα ήταν ικανοποιητική και από τους σύριους. Πιθανός ο συμβιβασμός. Οι προτάσεις είναι αποδεκτές αλλά πρόκειται για πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ευρώπης που δείχνει το ενδιαφέρον τους για όσα συμβαίνουν στην Μ.Ανατολή. Θα αναζητήσουμε λύση αποδεκτή και για τις δυο πλευρές παρά την πολυπλοκότητά της. Θα καταβάλουμε κοινή προσπάθεια για σύνταγμα και μηχανισμό ελέγχου μελλοντικών εκλογών με διαύγεια. Οι σύριοι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει.
Υπάρχει ακριβές σχέδιο για την Συρία; Β) Είναι πιθανό να μεταφέρετε την σύγκρουση σε πολιτικό επίπεδο;
Α) Ναι είναι, Β) Δεν υπάρχει άλλος τρόπος και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο ΙΣΙΣ άγγιξε τις ΗΠΑ και το γνωρίζουν. Αποτελεί απειλή στον οποιοιδήποτε. Η μόνη λύση είναι η πολιτική . Έχουμε σχέδιο. Ταυτίζεται με το προτεινόμενο σχέδιο των ΗΠΑ. Θα συνεχίσουμε ένα στηρίζουμε τις προσπάθειες του συριακού στρατού κατά του ΙΣΙΣ με βομβαρδισμούς.
Τελείωσε το παιχνίδι; Μπορεί να αλλάξει ο Ερντογάν το ζήτημα; Ευρώπη και ΗΠΑ γνωρίζουν και θα σεβαστούν την επιθυμία μας για βάση στην Συρία. Δεν είμαι βέβαιος ότι χρειαζόμαστε μια βάση. Αν θέλουμε να χτυπήσουμε κάποιον θα τον χτυπήσουμε. Δεν χρειαζόμαστε βάση.
• Ουκρανός δημ/φος: δεν υπάρχουν ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία λέτε… Τι θα περιμένουμε από την 1 Ιανουαρίου του 2016;
Ανταλλαγές : δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι μας που δεν εμπλέκονται εκεί. Δεν υπάρχουν τακτικές δυνάμεις της Ρωσίας.
Αμοιβαίες ανταλλαγές κρατουμένων: Πρέπει να απελευθερώσουμε ανθρώπους που κρατούνται και από τις δυο πλευρές. Οι ουκρανικές αρχές θεωρούν ότι αυτοί που κρατούνται από την αντίπαλη πλευρά είναι πιθανοί όμηροι για ανταλλαγή. Ενώ από την πλευρά τους θεωρούν τους κρατούμενους τους, ως τρομοκράτες.
Οικονομικές σχέσεις με Οκρανία: 1 Ιανουαρίου 2016. Δυστυχώς για μας οι οικονομικές μας σχέσεις θα χειροτερέψουν. Οι ηγέτες της ΕΕ μου ζήτησαν να μην εξωθήσουμε την Ουκρανία από την ελεύθερη αγορά ελπίζοντας ότι ΕΕ Ρωσία και Ουκρανία θα διαπραγματευτούμε σε διάστημα ενός χρόνου και θα έρθουμε σε συμφωνία. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διατηρήσει στα ράφια της όλα τα προϊόντα ακόμη και αυτά που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ, και προέρχονται από την Ρωσία. Εμείς θα προσαρμοστούμε στο βάθος χρόνου με πολλές επενδύσεις. Θέλουμε να κάνουμε την μετάβαση αλλά χρειαζόμαστε χρήματα.
Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σε εννέα περιοχές η αντιπολίτευση πήρε την πρώτη θέση. Θέλουμε έναν ειλικρινή και άμεσο διάλογο.
Υπάρχουν κυρώσεις που ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου. Θα υπάρχουν αρκετοί πόροι για να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις; Δεν αρχίσαμε εμείς τον πόλεμο. Η διεξαγωγή ξεχωριστών επιχειρήσεων με τα δικά μας αεροσκάφη δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό μας για τι αποτελούν και μέρος της εκπαίδευσης των στρατιωτικών ασκήσεων. Έγινε αναδιάρθρωση των οικονομικών πόρων χωρίς επιβάρυνση στο προϋπολογισμό μας.

Δείτε την συνέντευξη του Β.Πούτιν: