Θα επιτρέπονται πλέον οι ένοπλοι φρουροί στα πλοία όταν βρίσκονται στα Μαλαισιανά ύδατα!

Οι Μαλαισιανές ναυτιλιακές αρχές (Malaysian Maritime Enforcement Agency-MMEA) ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν πλέον σε ένοπλους φρουρούς να ταξιδεύουν στα πλοία που διέρχονται από τα ύδατα της Μαλαισίας.

Οι φρουροί θα τοποθετηθούν σε ορισμένα πλοία που θεωρούνται “πιθανοί στόχοι” για πειρατές, που θα καθοριστούν για κάθε περίπτωση χωριστά, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του MMEA Datuk Ahmad Puzi Ab Kahar στον εθνικό Τύπο.
“Για παράδειγμα, αν η τρέχουσα τάση της πειρατείας στοχεύει τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο και βενζίνη, τότε ναι. Δίνουμε μόνο άνδρες στα πλοία τα οποία υπάρχει η πιθανότητα να καταληφθούν από πειρατές, όχι σε όλα τα πλοία”, δήλωσε. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε πόσοι φρουροί μπορούν να επιβιβάζονται σε κάθε ταξίδι.
Ο Ahmad Puzi δήλωσε ότι η απόφαση λήφθηκε σε συνεννόηση με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Μαλαισίας (MKN).
Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα σύμφωνα με το e-nautilia,  όταν το τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου Orkim Harmony (χωρητικότητας 7.301 dwt, με έτος κατασκευής το 2009), δέχθηκε επίθεση από οκτώ Ινδονήσιους πειρατές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Το δεξαμενόπλοιο ήταν φορτωμένο με 6.000 τόνους βενζίνης για την Petronas και ανακτήθηκε στα νερά της Καμπότζης μία εβδομάδα αργότερα.