Η Φινλανδική Συνοριοφυλακή έχει μακρά παράδοση στήριξης των Ελληνικών αρχών σε επιχειρήσεις ασφάλισης συνόρων

Η Φινλανδική Συνοριοφυλακή συμμετέχει ενεργά στις κοινές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φύλαξης συνόρων που συντονίζονται από την ευρωπαϊκή συνοριακή αρχή Frontex κιόλας από τα πρώτα βήματα της ίδρυσης της εδώ και δέκα χρόνια.

MerikarhuΗ Φινλανδική Συνοριοφυλακή έχει αυξήσει την συμμετοχή της στις κοινές αυτές επιχειρήσεις στις χώρες μέλη της ΕΕ οποίες βρίσκονται υπό την μεγαλύτερη πίεση των μεταναστευτικών ροών.

Το πλοίο περιπολίας της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής που ονομάζεται Θαλάσσια Αρκούδα (Merikarhu) ξεκίνησε την επιχειρησιακή της δραστηριότητα στην Ελλάδα στις 25.1.2016 υπό τον συντονισμό της Frontex. Το σκάφος κάνει περιπολίες στο Αιγαίο μέχρι τις 10.4.2016.

Πέρα από τις περιπολίες η επιχείρηση συμπεριλαμβάνει την καταγραφή και συνεντεύξεις των μεταναστών, έρευνα και σύλληψη των διακινητών της λαθραίας εισόδου, τη διάσωση των ατόμων που έχουν πέσει στην θάλασσα κ.ά. Tammikuuviisi

Η Θαλάσσια Αρκούδα απασχολεί δύο πληρώματα των 20 συνοριοφυλάκων, ανάμεσα τους οποίους υπάρχουν άτομα με ειδική εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και στη διαχείριση απαιτητικών καταστάσεων. Η φινλανδική συνοριοφυλακή συμμετέχει με το δικό της εξοπλισμό σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Frontex από το 2009. Από τον Οκτώβριο του 2015 ένα μικρότερο σκάφος περιπολίας των φινλανδικών αρχών συμμετέχει επίσης στις επιχειρήσεις της Frontex στο Αιγαίο με λιμένα βάσης την Κω.