ΗΠΑ: Χαλάρωση εμπορικών και ταξιδιωτικών περιορισμών προς την Κούβα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο τους εμπορικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Κούβα, μία εβδομάδα πριν από την ιστορική επίσκεψη του προέδρου τους Μπαράκ Ομπάμα στο νησί.

Οι Αμερικανοί θα μπορούν στο εξής να επισκέπτονται πιο εύκολα την Κούβα και να εισάγουν περισσότερα είδη στη χώρα, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσέγγισης των δύο χωρών.

Οι Κουβανοί, επιπλέον, θα επιτρέπεται να ανοίγουν λογαριασμό σε αμερικανικές τράπεζες, ενώ όσοι ζουν στις ΗΠΑ θα μπορούν να εργάζονται και να λαμβάνουν μισθό ή αποζημίωση.

Οι Αμερικανοί πολίτες θα επιτρέπεται στο εξής να αγοράζουν και να καταναλώνουν κουβανικά προϊόντα – όπως πούρα ή ρούμι – όταν βρίσκονται σε τρίτες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο απαγορευόταν. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα μπορούν να εισάγουν λογισμικό από την Κούβα και να επεκτείνουν τη «φυσική παρουσία» τους στο νησί, ανοίγοντας καταστήματα ή αποθήκες. Θα χαλαρώσουν επίσης οι περιορισμοί όσον αφορά τη χρήση του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν την Κούβα θα ενθαρρύνουν τη διαπροσωπική αλληλεπίδραση και θα δώσουν επιπρόσθετα κίνητρα στην Αβάνα για να προχωρήσει και αυτή από την πλευρά της σε οικονομικές και εμπορικές μεταρρυθμίσεις.

Τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κούβα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στις 21 και 22 Μαρτίου. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στο νησί από το 1928.

Η κυβέρνηση Ομπάμα άρχισε από τον Ιανουάριο του 2015 να χαλαρώνει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Κούβα πριν από μισό και πλέον αιώνα, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Αβάνα. Το οικονομικό εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1962 και αφορά κυρίως τα τουριστικά ταξίδια παραμένει ακόμη σε ισχύ και δεν μπορεί να αρθεί παρά μόνο με την έγκριση του Κογκρέσου.

Ναυτεμπορική