Τη στιγμή που το προσφυγικό ζήτημα έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και επηρεάζει την Ελλάδα, η οποία αυτή την στιγμή δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, ο κ. Ζαν-Ντανιέλ Κολομπανί, ειδικός σύμβουλος για θέματα μετανάστευσης & ειδικός σύμβουλος για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, καταθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Μέσα από δράσεις που ξεκινούν από τις χώρες προέλευσης των προσφύγων αλλά και των παράτυπων μεταναστών, έως την δημιουργία Διαπολιτισμικής Αστυνομίας, ο κ. Κολομπανί προτείνει ένα σχέδιο δράσης το οποίο φέρνει το ζήτημα πιο κοντά στην λύση του.
του Ζαν-Ντανιέλ Κολομπανί, Ειδικού Συμβούλου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος & Ειδικού Συμβούλου για θέματα Μετανάστευσης
_____________________________________________________________________
Refugee Action Plan
Προσφυγικό Ζήτημα- Σχέδιο δράσης
Δράσεις και εκστρατείες ενημέρωσης
Στις Χώρες Προέλευσης:
– Δημιουργία δράσεων και εκστρατειών ενημέρωσης υποψήφιων παράτυπων μεταναστών.
– Καμπάνιες σε τοπικές ιστοσελίδες, εφημερίδες και κανάλια των χωρών προέλευσης των μεταναστών
όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας. Λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων που δέχεται από το Λίβανο και την Ιορδανία, η ουγγρική κυβέρνηση δημοσίευσε ολοσέλιδα σε εφημερίδες του Λιβάνου (An-Nahar) και της Ιορδανίας (Al-Rai) την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015, προειδοποιώντας τους υποψήφιους μετανάστες να μην εισέλθουν παράνομα στη χώρα, λέγοντας ότι είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση.”Μην ακούτε τους λαθρεμπόρους ανθρώπων. Η Ουγγαρία δεν θα επιτρέψει σε λαθρομετανάστες να διασχίζουν το έδαφός της”.
Ένα δείγμα σποτ:
Εντός Συνόρων:
– Επιστράτευση κοινοτήτων μεταναστών εντός της χώρας και απομάκρυνση όσων έχουν διασυνδέσεις με κυκλώματα δουλεμπόρων.
Προστασία Συνόρων
Χερσαία σύνορα
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από:
1. Τη Διεθνή συνθήκη της Γενεύης
2. Τη Συνθήκη Σένγκεν &
3. Τη δεύτερη συνθήκη του Δουβλίνου
Η προστασία των συνόρων της Ελλάδας πρέπει να γίνει σε συνεργασία με άλλα κράτη και φορείς όπως: – η Τουρκία και η Αγγλία (όπου μπορεί να ασκεί πιέσεις προς την Τουρκία σε θέματα επιχειρήσεων κατά των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και το ζήτημα παραδόσεως τους στην δικαιοσύνη – άρα η συνεργασία πρέπει να είναι επίσημη),
– το ΝΑΤΟ, για να σταματήσει η ροή των υποψήφιων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων πριν φτάσουν στα χερσαία σύνορα, (λόγω των συνθηκών που αναφέρθηκαν άνωθεν η χώρα δεν μπορεί να προβεί σε επιστροφές παράτυπων μεταναστών ή σε μη εξέταση τυχόν αιτημάτων των προσφύγων).
Θαλάσσια Σύνορα
Ασπίδα στα θαλάσσια σύνορα πρέπει να αποτελέσουν τα πλοία του ναυτικού με την αρωγή του ΝΑΤΟ. Τόσο ο διαχωρισμός, όσο και η ταυτοποίηση των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες θα πρέπει λαμβάνει χώρα στα διεθνή ύδατα.
Ταυτοποίηση και καταγραφή
Η ταυτοποίηση του μεγάλου όγκου μεταναστών και προσφύγων αποτελεί ασπίδα προστασίας για τη διεθνή ασφάλεια και παράλληλα υποστήριξη των δικαιωμάτων των προσφύγων στην αναγνώριση και το διαχωρισμό τους από τους παράτυπους μετανάστες. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο παρουσία διερμηνέων και ειδικών ομοεθνών τους.
Στέγαση, Φροντίδα και Περίθαλψη
– Χώροι Επαναεισδοχής (κράτησης)
– Χώροι Φιλοξενίας (κλειστού τύπου)
– Χώροι ασυνόδευτων Παιδιών
– Δημιουργία διαφόρων κέντρων φιλοξενίας, όπου θα γίνει διαχωρισμός των προσφύγων με βάση τον προορισμό, τη θρησκεία, την εθνικότητα και τη γλώσσα τους. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν πιθανές εντάσεις, θα διευκολυνθεί η όλη διαδικασία και θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για την πορεία τους στον τελικό προορισμό τους.
Δημιουργία επιτροπής συλλόγων μεταναστών
Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 500 σύλλογοι μεταναστών. Οι σύλλογοι αυτοί είναι διαχωρισμένοι βάσει θρησκείας, εθνικότητας και πιστεύω. Ζωτικής σημασίας λοιπόν κρίνεται η δημιουργία μίας «Επιτροπής Συλλόγων Μεταναστών» της οποίας σκοπός θα είναι η οργάνωση και ο έλεγχος των ήδη υπαρχόντων συλλόγων καθότι πίσω από την ύπαρξη ενός «συλλόγου» κρύβονται, κατά περίπτωση, παράνομες δραστηριότητες όπως η εμπορία ανθρώπων.
Διαπολιτισμική Αστυνομία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Αποστολή:
Είναι η γέφυρα επικοινωνίας με τις κοινότητες των μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η αποστολή του Γραφείου Διαπολιτισμικής Αστυνομίας είναι η διατήρηση της ανοιχτής επικοινωνίας με τις κοινότητες των χωρών των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής που διαβιούν στην περιοχή της Αττικής.
Περιγραφή:
Το Γραφείο Διαπολιτισμικής Αστυνομίας θα υπάγεται Διοικητικά στη δικαιοδοσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά θα είναι μία αυτοτελής Ειδική Υπηρεσία υπαγόμενη απευθείας στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Δυνητικά θα μπορούσε να λάβει τη μορφή αυτοτελούς Διεύθυνσης και με Υποδιευθύνσεις σε άλλες περιφέρειες της χώρας πέραν της Αττικής (πχ. Υποδιεύθυνση Β. Ελλάδος) κλπ. Προφανείς λόγοι ανεξαρτησίας, αλλά και η διαφορετικότητα της αποστολής της Υπηρεσίας επιβάλλουν την ανωτέρω προσέγγιση στην οργανωτική δομή της εντός της ΕΛ.ΑΣ.
Ο ρόλος του Γραφείου θα είναι διαμεσολαβητικός και όχι κατασταλτικός.
Το Γραφείο θα είναι ανοικτό στο κοινό (σε νόμιμα και μη νόμιμα διαμένοντες στη χώρα) και θα είναι αρμόδιο να διαβιβάσει στις αρμόδιες κρατικές αρχές τις καταγγελίες και τα παράπονα των πολιτών.
Οι Διαπολιτισμικοί Αστυνομικοί θα είναι αποδέκτες και θα λαμβάνουν επί τόπου (walk-in) εκθέσεις εγκλημάτων, ατυχημάτων, εκβιασμών και απειλών.
Οι Διαπολιτισμικοί Αστυνομικοί θα πραγματοποιούν παρουσιάσεις σχετικά με την πρόληψη του εγκλήματος και θα στέκονται στο πλευρό των πολιτών για παροχή χρηστικών πληροφοριών στη γλώσσα τους.
Οι Διαπολιτισμικοί Αστυνομικοί θα παρίστανται σε εκδηλώσεις διαφορετικών κοινοτήτων και θα στέλνουν ευχαριστήρια μηνύματα τόσο γραπτώς όσο και βιντεοσκοπημένα.
Οι Διαπολιτισμικοί Αστυνομικοί θα απαντούν σε απορίες, αιτήματα και καταγγελίες πολιτών και τηλεφωνικά μέσω τετραψήφιου αριθμού ΧΧΧΧ.
Το Γραφείο Διαπολιτισμικής Αστυνομίας σε πρώτη φάση θα εξυπηρετεί τις μεγάλες πληθυσμιακά κοινότητες της Αττικής (Αλβανική, Αφρικανική, Αραβική, Πακιστανική, Ρωσική, Γεωργιανή καθώς και την κοινότητα των Φιλιππίνων) με 12 Διαπολιτισμικούς Αστυνομικούς που θα μιλούν αντίστοιχα τις σχετικές γλώσσες και κύριες διαλέκτους.
Στέγαση:
Το Γραφείο Διαπολιτισμικής Αστυνομίας θα στεγάζεται σε ένα ανεξάρτητο αποκλειστικό κτίριο.
Διαπολιτισμικοί Αστυνομικοί:
Το Γραφείο Διαπολιτισμικής Αστυνομίας θα στελεχώνεται αρχικά από 12 Διαπολιτισμικούς Αστυνομικούς και το Διοικητή τους. Οι Διαπολιτισμικοί Αστυνομικοί θα πρέπει να είναι γεννημένοι στην Ελλάδα και να έχουν καταγωγή από μια από τις ακόλουθες περιοχές:
• Αλβανία (1 άτομο)
• Αφρική (1 Γαλλόφωνος και 1 Αγγλόφωνος)
• Πακιστάν (1 Punjabi και 1 Παστού)
• Φιλιππίνες (1 άτομο)
• Αραβικές Χώρες (1 Σουνίτης και 1 Σιίτης)
• Ρωσία (1 άτομο)
• Γεωργία (2 άτομα)
Οι 12 Διαπολιτισμικοί Αστυνομικοί θα μετάσχουν σε πρόγραμμα ειδικής εκπαίδευσης για να μάθουν τη νομοθεσία, τις διαδικασίες λήψης και επεξεργασίας παραπόνων και καταγγελιών, καθώς και τους αρμόδιους φορείς στους οποίους θα πρέπει να παραπέμπονται τα αδικήματα που τους γνωστοποιούνται.
Η εκπαίδευση θα είναι κατ’ ελάχιστον 3μηνης διάρκειας και θα πραγματοποιηθεί από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ).
Απαιτούμενα Προσόντα για την Πρόσληψη:
· Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν άνδρες και γυναίκες Έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία
· Ηλικία: από 22 έως 35 ετών
· Καθαρό Ποινικό Μητρώο
Δεν έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή των εγκλημάτων ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της Χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, παραχάραξης, κιβδηλείας, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχομένης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμισης, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, επαιτείας, αλητείας, δωροδοκίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
· Αποφοίτηση από ΑΕΙ ή ΤΕΙ της ημεδαπής
· Να μιλούν άπταιστα ελληνικά και τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα (αγγλικά, αλβανικά, γαλλικά, punjabi, pastu, φιλιππινέζικα, αραβικά, ρωσικά, γεωργιανά)
· Άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης
· Ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα
· Σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου
Διοικητής:
Το Γραφείο Διαπολιτισμικής Αστυνομίας θα διοικείται από αστυνομικό Διευθυντή – κατά προτίμηση γυναίκα- (μετακλητό από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας με Βαθμό Διευθυντή). Απαραίτητο προσόν του υποψηφίου για τη θέση του Διοικητού είναι η δέσμευσή του στην έννοια και την αξία της Διαπολιτισμικότητας.
Προτείνεται όπως τη θέση καταλάβει γυναίκα, αφενός μεν ως τεκμήριο έμπρακτης εφαρμογής της πολιτικής μη διακρίσεων και σεβασμού της διαφορετικότητας, αφετέρου δε ως κίνηση που προσδίδει έμφαση στο ρόλο της Υπηρεσίας ως παράγοντα συνεισφοράς στην προστασία της κοινωνικής συνοχής, της ομαλής ενσωμάτωσης, της ισότιμης μεταχείρισης και του αλληλοσεβασμού, ανεξαρτήτως εθνοτικών, θρησκευτικών, φυλετικών και πολιτισμικών διαφορών. Επιπλέον, η γυναικεία ιδιοσυγκρασία και ευαισθησία εκτιμάται ως ένας ακόμα παράγοντας που θα εισφέρει θετικά στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του καινοφανούς αυτού θεσμικού οργάνου, ενώ πιθανότητα θα διευκολύνει και την αποδοχή της προσπάθειας από τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη (πχ Τοπική Αυτοδιοίκηση, συλλογικά όργανα και φορείς πολιτών κλπ).
Πρόσθετα Στοιχεία:
Η στολή των 12 Διαπολιτισμικών Αστυνομικών και της Διοικητού του Γραφείο Διαπολιτισμικής Αστυνομίας θα είναι η ίδια με τη στολή της Ελληνικής Αστυνομίας και θα αναγράφονται με τα διακριτικά –έμβλημα στο βραχίονα: ‘’Διαπολιτισμική Αστυνομία’’
Οι Διαπολιτισμικοί Αστυνομικοί δεν θα φέρουν οπλισμό.
Οι Διαπολιτισμικοί Αστυνομικοί θα διαθέτουν ασύρματο.
Για την αποτελεσματική λειτουργία του Γραφείου Διαπολιτισμικής Αστυνομίας εντός Αττικής θα χρειαστούν 3 Αυτοκίνητα (περιπολικά) με ασύρματο και σειρήνα.
Σκοπός:
Το Γραφείο Διαπολιτισμικής Αστυνομίας αναμένεται να συμβάλει στην ασφάλεια και την προστασία των κοινοτήτων που προαναφέραμε, προσφέροντας την υποστήριξη και τη βοήθειά της Διαπολιτισμικής Αστυνομίας για την πρόληψη του εγκλήματος. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν συνεργασίες για την πρόληψη, τη μείωση και την ταχύτερη εξάλειψη των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες των μεταναστών και προσφύγων, είτε πρόκειται για εγκληματική ενέργεια είτε για κάτι άλλο. Για την αντιμετώπιση τόσο των ατομικών όσο και των γενικότερων ανησυχιών των κοινοτήτων αυτών, θα χτιστούν οι απαραίτητες γέφυρες επικοινωνίας και εμπιστοσύνης, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία επιπολιτισμού. Θα παρασχεθούν αστυνομικές υπηρεσίες που θα είναι δίκαιες, αμερόληπτες, συνετές, με σεβασμό στην ατομική αξιοπρέπεια, στις ιδιαιτερότητες και στην κουλτούρα όλων των ατόμων, στοιχεία που άλλωστε αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα σε μία σύγχρονη κοινωνία.
Συμπερασματικά
Το Γραφείο Διαπολιτισμικής Αστυνομίας:
· Εξυπηρετεί τις κοινότητες των μεταναστών σε θέματα αστυνομικής αρμοδιότητας συνομιλώντας μαζί τους στη γλώσσα τους,
· Χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με τις κοινότητες των μεταναστών και τους εκπροσώπους τους,
· Διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων και τη μείωση της εγκληματικότητας που αναπτύσσεται στους κόλπους των κοινοτήτων αυτών,
· Έχει εποπτικό ρόλο παρακολουθώντας τις δραστηριότητες των κοινοτήτων αυτών, προστατεύοντας παράλληλα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας από πιθανές εγκληματικές ενέργειες απειλητικές για την κοινωνική ηρεμία τις οποίες δύναται να προλάβει χάρη στην έγκαιρη και επακριβή συλλογή πληροφοριών,
· Προστατεύει και τις ίδιες τις κοινότητες από ενδεχόμενη μη ηθελημένη υποκίνησή τους από αλλότρια συμφέροντα και προλαμβάνει πράξεις οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας,
· Συνεργάζεται με την Ασφάλεια Αττικής, τη Νέα Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Αττικάρχη και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που ασχολούνται με την ασφάλεια, τροφοδοτώντας τες με πληροφορίες.
Για τους ανωτέρω λόγους είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος των ανθρώπων που θα μπορούν να συνομιλούν, να μεταφράζουν και κυρίως να ερμηνεύουν επακριβώς τα όσα διαμηνύονται στην καθεμία από τις προαναφερθείσες γλώσσες.