Σουηδία

Επιπτώσεις ενδεχόμενης αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ για τις σουηδικές εξαγωγές

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της σουηδικής εφημερίδας «Svenska Dagbladet», αναφέρονται οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τις εξαγωγές της Σουηδίας σε ενδεχόμενη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, αναφέρει το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με το Εμπορικό επιμελητήριο της Στοκχόλμης, περισσότερες από χίλιες σουηδικές θυγατρικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ ισχυρές. Μολονότι η Γερμανία και η Νορβηγία είναι οι δύο σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Σουηδίας, η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί το σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης.

Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής οικονομολόγος του εμπορικού επιμελητηρίου της Στοκχόλμης, κ. Ανδρέας Χατζηγεωργίου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ένα τρίτο των σουηδικών εξαγωγών προς τη Βρετανία, συνολικής αξίας 85 δισ. σουηδικών κορονών (περίπου 9,1 δισ. ευρώ), προέρχεται από την περιοχή της Στοκχόλμης, η οποία αναμένεται να πληγεί περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Σουηδίας, σε περίπτωση «Brexit».

Ο κ. Χατζηγεωργίου θεωρεί ότι, βραχυπρόθεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος υποτίμησης της αγγλικής λίρας σε σχέση με την κορόνα, γεγονός που δύναται να συμβάλλει στην μείωση των σουηδικών εξαγωγών καθώς τα σουηδικά προϊόντα θα καταστούν ακριβότερα για τους Βρετανούς καταναλωτές. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μέτρα προστατευτισμού εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των εξαγωγών της Σουηδίας.

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το ελληνικό Γραφείο Ο.Ε.Υ. Στοκχόλμης