Εκλογές στην Κολομβία: Πρωτιά χωρίς πλειοψηφία για το Δημοκρατικό Κέντρο

Μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Κολομβία στις εκλογές της Κυριακής αναδείχθηκε το Δημοκρατικό Κέντρο, το οποίο αντιτάχθηκε απόλυτα στη συμφωνία ειρήνης με τη FARC ενώ το πολιτικό κόμμα στο οποίο μετασχηματίστηκε η αφοπλισμένη οργάνωση των πρώην ανταρτών έλαβε λιγότερο από το 1% των ψήφων.

Το κόμμα του Δημοκρατικού Κέντρου, που ίδρυσε ο γερουσιαστής, πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, έλαβε τις περισσότερες ψήφους για τη Γερουσία, το 16%, ενώ συγκέντρωσε ίσο ποσοστό των ψήφων για τη Βουλή, αλλά σε αυτή κατατάσσεται δεύτερο, μετά τους Φιλελεύθερους.

Το Δημοκρατικό Κέντρο διεξήγαγε μια εκστρατεία στην οποία κεντρική θέση είχε η εναντίωσή του στη συμφωνία ειρήνης, πάντως με δεδομένο ότι δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία (αναμένεται να καταλάβει 19 έδρες στη Γερουσία και 33 στη Βουλή), δεν αναμένεται να μπορέσει να ακυρώσει τη συμφωνία όπως σκόπευε.

Τρία μετριοπαθή κόμματα που ανήκαν στην κυβερνητική συμμαχία του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος καταλαμβάνουν πάντως περισσότερες ψήφους από την παράταξη του Ουρίμπε συνολικά, το 43% των ψήφων για τη Γερουσία και το 38% αυτών για τη Βουλή, ενώ τα κόμματα της κολομβιανής αριστεράς εξασφάλισαν περί το 11% των ψήφων και για τα δύο σώματα.

Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πρώτες αφότου οι αντάρτες των  FARC παρέδωσαν τον οπλισμό τους και τερμάτισαν τη δράση τους βάσει της συμφωνίας ειρήνης του 2016. Το κόμμα FARC συμμετείχε στις χθεσινές εκλογές αλλά έλαβε λιγότερο από το 1% των ψήφων. Πάντως, χάρη στη συμφωνία ειρήνης, θα καταλάβει 10 έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο.

Περίπου 36 εκατομμύρια εκλογείς καλούνταν να αναδείξουν τους 166 βουλευτές και τους 102 γερουσιαστές. Η συμμετοχή στη διαδικασία υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασε το 50%.

Για πρώτη φορά έπειτα από μισό αιώνα και πλέον, οι πολίτες μπόρεσαν να ψηφίσουν χωρίς την απειλή της δράσης των ανταρτών και ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος έκανε λόγο για τις «πιο ασφαλείς, τις πιο διαφανείς εκλογές (…) της πρόσφατης ιστορίας της χώρας».

Παράλληλα, σε χωριστές ψηφοφορίες των συμμαχιών της δεξιάς και της αριστεράς, αναδείχθηκαν οι υποψήφιοι των δύο στρατοπέδων ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Κολομβία την 27η Μαΐου και τη 17η Ιουνίου. Ο Ιβάν Ντούκε του Δημοκρατικού Κέντρου θα είναι ο υποψήφιος της δεξιάς, ενώ ο άλλοτε αντάρτης Γκουστάβο Πέτρο αυτός της αριστεράς.

Πηγή: ΑΜΠΕ- dpa-AFP