Εκδήλωση προς τιμήν των ελλήνων αποφοίτων γαλλικών σχολών

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy υποδέχθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 τους έλληνες απόφοιτους γαλλικών ανωτάτων σχολών στην ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στην πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου « Grèce France Alumni » και την έναρξη των Ημερών Ταλέντου 2017.

Ο πρέσβης, παρουσία εκπροσώπων γαλλικών ανωτέρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και ανωτάτων σχολών, θέλησε με τον τρόπο αυτόν να τιμήσει την ακαδημαϊκή αριστεία των ελλήνων φοιτητών που ακολούθησαν πανεπιστημιακές σπουδές στη Γαλλία και οι οποίοι, κάθε χρόνο, συναντώνται στην πρεσβευτική κατοικία της Γαλλίας με αφορμή την καθιερωμένη πλέον ετήσια εκδήλωση προς τιμήν τους.

Στην ομιλία του, ο Christophe Chantepy αναφέρθηκε επίσης στις Ημέρες Ταλέντου, και τη συζήτηση στις 10 Φεβρουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας με θέμα “Ψηφιακή οικονομία: νέα επαγγέλματα, νέες δεξιότητες”, καθώς και στην Έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία που έλαβε χώρα στις 11 Φεβρουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και στις 13 Φεβρουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης .

Ο πρέσβης τόνισε επίσης ότι η κινητικότητα των νέων ελλήνων φοιτητών προς τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 29% από το 2008 και κατά 11% από πέρυσι. Σήμερα 2 600 έλληνες φοιτητές γίνονται δεκτοί στα γαλλικά πανεπιστήμια και γαλλικές σχολές. Για την ενίσχυση της παραπάνω κινητικότητας και ως ανταμοιβή της αριστείας αυτής, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δημιούργησε τον Οκτώβριο 2015 το Ταμείο κινητικότητας για την ελληνική νεολαία : Με την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας και της Air France, κάθε χρόνο προσφέρονται υποτροφίες σε 25 φοιτητές και ερευνητές για φοίτηση επιπέδου Master 2 και επιστημονικά ταξίδια υψηλού επιπέδου στο Παρίσι.

Ο Christophe Chantepy αναφέρθηκε ακόμα στην κινητικότητα των ελλήνων αποφοίτων γαλλικών σχολών (Alumni Grèce), στην επιτυχία του φόρουμ καινοτομίας 2016 MAZINNOV, το νέο ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας, καθώς και σε άλλες διοργανώσεις όπως ο Κύκλος των Φίλων της Γαλλίας που διοργανώνονται στην πρεσβεία.

Το δίκτυο «France Alumni Grèce», το οποίο αποτελείται από περίπου 600 μέλη, ζει χάρη στο δυναμισμό των προέδρων των συλλόγων ελλήνων πτυχιούχων ανωτέρων γαλλικών σπουδών που δημιούργησαν το πρώτο δίκτυο σε ευρωπαϊκή χώρα τον Απρίλιο του 2015.