Οι 2 στις 12 είναι ελληνικές. Μια μικρή επιτυχία που ξεπερνά το μέγεθός μας και δείχνει ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι και η μοναδική διέξοδος για την επιστροφή στη κανονικότητα και την ανάκαμψη των αγορών και γενικότερα της οικονομίας.
Είναι αλήθεια πως άργησα να διαβάσω την ίδια την ανακοίνωση του PortXL, του επιταχυντή των σχεδίων και προγραμμάτων startup εταιρειών που έστησαν με καταπληκτική δεξιοτεχνία οι Ολλανδοί στο λιμάνι του Ρότερνταμ, προσελκύοντας κεφάλαια και επενδυτές αλλά και στηρίζοντας την τοπική οικονομία.
Έτσι, ανάμεσα στις 12 εταιρείες που επιλέχθηκαν από όλο τον κόσμο οι 2 προέρχονται από την Ελλάδα και αναδείχθηκαν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες και προγράμματα όπως εκείνες του egg (Eurobank- Corallia) και του πειραιώτικου Blue Growth. Πρόκειται για τις εταιρείες Vesselbot (www.vesselbot.com) και XYZ (www.xyzlaserscanning.com). Οι 2 εταιρείες από την Ελλάδα είναι μαζί με εταιρείες από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Κροατία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία, την Κολομβία και η παραμονή τους στο πρόγραμμα κρατά 100 όλες και όλες μέρες. Το αρχικό δείγμα των εταιρειών έφθασε τις 17.000 εταιρείες. Από αυτό το δείγμα και ένα πρώτο, αλλά καλό ξεδιάλεγμα, κλήθηκαν 25 για να παρουσιάσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους μπροστά σε ένα ακροατήριο εξειδικευμένων στελεχών από τους τομείς της ναυτιλίας και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, των μεταφορών και των logistics, των χημικών / διυλιστηρίων καθώς και της ενέργειας. Από τις 25 προσκληθείσες παρουσιάσθηκαν οι 19 και από αυτές έγινε το τελικό ξεκαθάρισμα με την επιλογή των 12 που ξεκινούν στις 29 Μαρτίου 2016.
Με αφορμή την επιλογή των 2 startup από την Ελλάδα δύο μικρές επισημάνσεις είναι χρήσιμες για όλους όσοι εμπλέκονται στο εγχώριο οικοσύστημα.
Η πρώτη επισήμανση είναι ότι διαγωνιστικές διαδικασίες και προγράμματα, όπως το πειραιώτικο Blue Growth που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πέτρου Κόκκαλη και συνεχίζει με τη στήριξη του Δήμου Πειραιά ή το egg της Eurobank που τρέχει με την συνεργασία του Corallia αλλά όλα τα άλλα σημαντικά προγράμματα (π.χ το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας) μπορούν και πρέπει να λειτουργούν ως δίοδοι επικοινωνίας των startup με τον έξω κόσμο αλλά και ως παράγοντες εξωστρέφειας και καταλύτες προστιθέμενης αξίας. Γι΄αυτό και πρέπει να προβλεφθεί ένα μέρος από τα προς διάθεση κεφάλαια του ΕΣΠΑ για την νεοφυή επιχειρηματικότητα να περάσει μέσα από αυτές τις υπαρκτές και γεμάτες τεχνογνωσία δομές.
Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει ακριβώς με την ύπαρξη τέτοιων δομών και την ενίσχυση τους και αυτό γιατί οι δομές αυτές μπορούν με συγκεκριμένο τρόπο να πετύχουν την αναγκαία και απαραίτητη περαιτέρω δικτύωση των ελληνικών startup που έχουν αξιολογηθεί και ωριμάσει διεκδικώντας με οργανωμένο τρόπο να κάνουν το επόμενο τους βήμα στις διεθνοποιημένες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών όπου η χώρα μας έτσι και αλλιώς έχει συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ ναυτιλία- οικονομία της θάλασσας).
Μια τρίτη επισήμανση έχει να κάνει με το «χτίσιμο» δομών με σταθερή, μόνιμη βάση σε τομείς που πραγματικά ο ιδιωτικός τομέας αλλά και οι τοπικές αρχές μπορούν να εξαναγκάσουν το δυσκίνητο και γραφειοκρατικό ελληνικό δημόσιο να κινηθεί προς το μέλλον αγκαλιάζοντας και αξιοποιώντας ως συστατικό στοιχεία της ανάπτυξης την νέα και την νεανική επιχειρηματικότητα σε τομείς όπως το τρίπτυχο Πολιτισμός- Τουρισμός- Δημιουργική Βιομηχανία για την Αθήνα- Αττική και την Θαλάσσια Οικονομία και το Περιβάλλον στον Πειραιά.