Ελλάδας - Καναδά

Διμερείς οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Καναδά

Μολονότι η ελληνική οικονομία είναι περίπου 7,5 φορές μικρότερη από την καναδική και ο πληθυσμός του Καναδά 3πλάσιος αυτού της Ελλάδας, υπάρχει σημαντικότατο και σταθερό πλεόνασμα της Ελλάδας τόσο στο ισοζύγιο υπηρεσιών (πλεόνασμα άνω των 700 εκατ. δολλαρίων, ήτοι 3,6 φορές περισσότερες πληρωμές του Καναδά προς την Ελλάδα απ’ ότι της Ελλάδας προς τον Καναδά), όσο και στο εμπορικό ισοζύγιο (κατά 115,4 εκατ. δολλάρια, ήτοι υπερδιπλάσιες εισαγωγές του Καναδά από την Ελλάδα απ’ ότι οι εξαγωγές του προς τη χώρα μας, με αύξηση των εξαγωγών μας κατά 23% το 2015 έναντι του 2014).

Το εμπορικό μας ισοζύγιο με τον Καναδά και για το 2015 ήταν έντονα πλεονασματικό για τη χώρα μας, καθώς οι εξαγωγές μας σημειώνουν θεαματική άνοδο κατά 23% έναντι του 2014. Η αξία των εισαγωγών του Καναδά από την Ελλάδα το 2015 ήταν η υψηλότερη της τελευταίας 10ετίας.

Από τις εισαγωγές του Καναδά από την χώρα μας, περίπου 100 εκατ. δολλάρια Καναδά, ήτοι 43 % της συνολικής αξίας των εισαγωγών του Καναδά από την Ελλάδα, είναι τα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα. Ο Καναδάς συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων προορισμών για εθνικής σημασίας τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, όπως το εξαρετικό παρθένο ελαιόλαδο (εξαγωγές 18,8 εκατ. δολαρίων Καναδά), οι ελιές (εξαγωγές 20,2 εκατ. δολαρίων Καναδά), η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας  (εξαγωγές 4,4 και 2,8 εκατ. δολαρίων Καναδά), το μέλι, τα ελληνικά τυριά (εξαγωγές 5,4 εκατ. δολαρίων Καναδά, με πρώτη τη φέτα), τα ροδάκινα σε κονσέρβα (εξαγωγές 4,1 εκατ. δολαρίων Καναδά), τα κρασιά, (εξαγωγές 6,1 εκατ. δολλαρίων Καναδά), τα φρούτα και λαχανικά (εξαγωγές 13,6 εκατ. δολλαρίων Καναδά), τα σύκα, κυρίως ξηρά (εξαγωγές 2,7 εκατ. δολλαρίων Καναδά) και πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

Επίσης σημαντικές είναι οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων (κυρίως υλικά συσκευασίας και μηχανισμοί ασανσέρ) αλλά και γαιών που χρησιμοποιούνται ως εγγειοβελτιωτικά και για βιομηχανικές χρήσεις, όπως ο μπεντονίτης (η Ελλάδα είναι η 2η προμηθεύτρια του Καναδά), και ο περλίτης (επίσης 2η χώρα προέλευσης) και δομικών όπως το μάρμαρο (9η προμηθεύτρια) τo αλουμίνιο, κυρίως σε φύλλα (6η χώρα προέλευσης των καναδικών εισαγωγών).

Ο Καναδάς είναι η 39η εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα (στοιχεία 11μήνου 2015 ΠΣΕ), ενώ η χώρα μας, βάσει στοιχείων Καναδικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2015 κατέλαβε την 69η  θέση μεταξύ των προμηθευτών του Καναδά (έναντι 72ης το 2014 και 79ης το 2013).

* Διαβάστε όλη την ανάλυση  όπως δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας

Διμερείς οικονομικές & εμπορικές σχεσεις Ελλάδας Καναδά 2015_AGORA