Ολοκληρώθηκε σήμερα (Τρίτη 20 Οκτ. 2015) με πλήρη επιτυχία η «Διεθνής διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτισμικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή», που οργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από πρωτοβουλία του ΥΠ.ΕΞ, Νίκου Κοτζιά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Αφορμή για την επίσημη διάσκεψη αποτέλεσε η βία κατά των Χριστιανικών κοινοτήτων στην Μέση Ανατολή, οι καταστροφές μοναδικών πολιτιστικών θησαυρών -όπως αυτή της αρχαίας πόλης Παλμύρας-, καθώς και οι βίαιοι διωγμοί μειονοτήτων μετά την κλιμάκωση της δράσης των τζιχαντιστών.
Ενδεικτικό της σημασίας της διάσκεψης ήταν η παρουσία διακεκριμένων προσώπων, εκπροσώπων κρατών, θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών. Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Κατά την ομιλία του υπογράμμισε πως «ουδεμία ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη» με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «άφατη τραγωδία» και τόνισε την ανάγκη να μην αλλοιωθεί ο εξ ορισμού πολυπολιτισμικός και πολυθρησκευτικός χαρακτήρας της λεκάνης της Μεσογείου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε κατά την ομιλία του πως “η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική συνδέονται με χιλιετίες κοινής ιστορίας με την Ελλάδα. Απαιτείται προώθηση μεγάλων έργων ανοικοδόμησης όλης της περιοχής.» Συνέχισε τονίζοντας πως «υπερασπιζόμαστε για κάθε άνθρωπο το δικαίωμα παραμονής στην εστία του και επιλογής όποιας θρησκείας επιθυμεί. Οι εξτρεμιστές εγκληματούν σε βάρος ανθρώπων και ιστορίας. Αλλά αυτή θα εκδικηθεί όποιον δεν τη σέβεται.»
Πρόσθεσε στη συνέχεια πως «στηρίζουμε λύση του Συριακού, ζητάμε από την ΕΕ ειδική στρατηγική σχέση έναντι Ιορδανίας και Λιβάνου».
Στην διάσκεψη παραβρέθηκαν 70 εκπρόσωποι από 45 κράτη και διεθνείς οργανισμούς. Μεταξύ των πιο ηχηρών παρουσιών ήταν αυτή της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ Ιμπραήμ αλ Τζααφαρί, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Αντιόχειας, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίων καθώς και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ιακώβου. Εξίσου σημαντική ήταν η παρουσία θρησκευτικών και πολιτικών εκπρόσωπων 47 χωρών, ενώ στην διάσκεψη παραβρέθηκαν ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες
Ο κύριος Κοτζιάς στο κλείσιμο των εργασιών της διάσκεψης ανακοίνωσε τρεις πρωτοβουλίες με πιο βασική από όλες, την δημιουργία Διεθνούς Παρατηρητηρίου με έδρα στην Αθήνα. Επικεφαλής του, τίθεται ο διακεκριμένος καθηγητής Σωτήρης Ρούσος. Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η καταγραφή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της μνήμης στην Μέση Ανατολή. Ο Υπουργός κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες στην διάσκεψη να συμμετέχουν ενεργά στο Παρατηρητήριο, καθώς και να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις.
Μεταξύ άλλων ο κύριος Κοτζιάς μίλησε για προστασία των πολιτισμικών μνημείων, ενώ τόνισε πως η εξαφάνιση των χριστιανικών και άλλων μειονοτήτων στην περιοχή θα σημάνει ταυτόχρονα και την καταστροφή της ελευθερίας.
Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών είναι και η δημιουργία μιας κοινής ομάδας κρατών με βαθιές ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες με τίτλο «GC10». Σκοπός είναι η προστασία των πολιτισμικών θησαυρών. Για το θέμα αυτό ήδη έχουν εκφραστεί θετικά η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ιταλία, το Μεξικό καθώς και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Συναντήσεις στο περιθώριο της διάσκεψης
Στο περιθώριο της διάσκεψης διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών με ομολόγους του από άλλες χώρες. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών της Ολλανδίας, ενώ σήμερα αναμένεται και η συνάντηση του με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, κυρίως για θέματα ενέργειας, αφού τα ζητήματα αγωγών φυσικού αερίου βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.
Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε αμέσως με τα το τέλος της διάσκεψης, ο Υπουργός Νίκος Κοτζιάς, σε ερώτηση για τυχόν εμπλοκή της Ελλάδας σε τακτικές μη-πολιτικής λύσης προς την Συρία ήταν κατηγορηματικός, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες της Μ. Ανατολής και λειτούργει διαμεσολαβητικά.
Δείτε το βίντεο: