Δημοσκόπηση ORB: Υπέρ του Brexit το 54% των Βρετανών

Υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η πλειοψηφία των Βρετανών, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας ORB σε δείγμα 15.500 ατόμων στην Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι το 21% των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο, το 43% των Βρετανών επιθυμεί να εγκαταλείψει η χώρα τους την Ε.Ε., ενώ μόνο το 36% θέλει να παραμείνει στην Ένωση. Εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που θέλουν ένα «Brexit» ανεβαίνει στο 54% και όσων θέλουν την παραμονή στο 46%, έναντι 51% και 49% που ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά πριν από ένα χρόνο.

Συνολικά, στις 14 χώρες όπου διενεργήθηκαν παρόμοιες σφυγμομετρήσεις, οι χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά πολιτών που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε. ήταν η Ρουμανία (85%), η Γερμανία (72%), η Φιλανδία (71%) και η Ισπανία (68%).

Και στις 14 χώρες συνολικά, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θέλει την παραμονή στην Ε.Ε. φτάνει το 64% – το ίδιο όπως και πέρσι – παρότι μέσα σε χώρες όπως η Ιταλία (όπου τώρα το 42% τάσσεται υπέρ της εξόδου) υπήρξε αύξηση της αντίθεσης στην παραμονή.

Στην Ελλάδα, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα προτιμούσε να είχε η χώρα τους το δικό της νόμισμα (πτώση από το περσινό ποσοστό του 55%), ενώ το 43% δήλωσε ότι θα ήθελε να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη (άνοδος από το περσινό ποσοστό του 33%). Ένα 12% των Ελλήνων απάντησε ότι δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση είτε για το ευρώ είτε για τη δραχμή.