Αργεντινή: Στις 8 Αυγούστου η ψηφοφορία για αποποινικοποίηση αμβλώσεων

Η Γερουσία της Αργεντινής επικύρωσε την Τετάρτη το κείμενο του σχεδίου νόμου για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης, το οποίο θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος την 8η Αυγούστου. Η έκβαση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, καθώς πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο διχάζει την κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο. Στην απόρριψη του νομοσχεδίου πρωτοστατεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη νομιμοποίηση της άμβλωσης έως και τις 14 εβδομάδες της κύησης, αλλά και δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να αρνούνται να τελούν την επέμβαση για λόγους συνείδησης ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, όχι όμως και στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων.

Για να νομιμοποιηθεί η άμβλωση απαιτείται πλειοψηφία 72 ψήφων στη Γερουσία. Σε πρώτη ανάγνωση, στη Βουλή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε οριακά, με 129 ψήφους έναντι 125. Η ψηφοφορία αναγγέλλεται επίσης πολύ αμφίρροπη στη Γερουσία. Σημειώνεται δε πως εάν το νομοσχέδιο απορριφθεί δεν θα μπορεί να κατατεθεί εκ νέου στο κοινοβούλιο της Αργεντινής πριν από το 2019.

Στη Λατινική Αμερική, το δικαίωμα στην άμβλωση αναγνωρίζεται προς το παρόν μόνο στην Ουρουγουάη, στην Κούβα και στην πρωτεύουσα του Μεξικού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP