air-carrier-syria

Έχουν γνώση οι φύλακες;

Γενικευμένη και παγκόσμια μορφή τείνει να πάρει ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας- Νο2». Και αυτό, γιατί μετά την συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Φ. Ολάντ με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, πλέον είναι σχεδόν σίγουρη -αν όχι βέβαιη- η εμπλοκή της δεύτερης, στις επιθέσεις κατά της οργάνωσης “DAESH” ή αλλιώς, του «Ισλαμικού Κράτους».

του Γιάννη Μούτσου – αρχισυντάκτη thediplomat.gr


 

Οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ζούμε μια ακόμη “11η Σεπτεμβρίου” – τουλάχιστον σε ότι αφορά την φρασεολογία και την ρητορική των ηγετών.

tony-blair

Tony Blair, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας

Στις 11 Σεπτεμβρίου, 2001 ο τότε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μπλερ είχε δηλώσει πως “στεκόμαστε στο πλευρό των φίλων Αμερικάνων σε αυτή την ώρα της τραγωδίας και όπως αυτοί, έτσι και εμείς, δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να εξαλειφθεί το “Κακό” από τον κόσμο μας.” (T.Blair full statement – 2001).

Επιπλέον ο βρετανός πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι “δεν πρόκειται για μια μάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της τρομοκρατίας, αλλά μεταξύ του “ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου” και της τρομοκρατίας.”

Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται με τις εξής φράσεις: “Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει οτιδήποτε βρίσκεται εντός των δυνάμεών του, για να υποστηρίξει την φίλη και σύμμαχό μας Γαλλίας, ώστε να νικήσουμε αυτή την διαβολική θανατηφόρα σέκτα”. (D.Cameron official statement 2015)

Στα πλαίσια αυτών των δηλώσεων εντάσσεται και η παραχώρηση της αεροπορικής βάσης της Βρετανίας στην Κύπρο στην περιοχή “Ακρωτήρι”, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο των Γαλλικών αεροσκαφών κατά του ISIS στην Συρία.

rafale-french-jet

flickr photo by Airwolfhound http://flickr.com/photos/24874528@N04/9699805813 shared under a Creative Commons (BY-SA) license


Οι συνέπειες
Η Βρετανία, δια στόματος πρωθυπουργού, κάλεσε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να συνταχθούν στον πόλεμο κατά τους ISIS. Οι μελλοντικές συναντήσεις του Φ. Ολάντ με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, τον Αμερικανό πρόεδρο, Μ. Ομπάμα, αλλά και εν συνεχεία με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, προοιωνίζουν μια “συμμαχία” κατά του “Κακού”. Σε περίπτωση που η συμμαχία αυτή σχηματιστεί και αρχίσει να ενεργεί κατά θέσεων (;) του ISIS, τότε θα ανοίξει ο “Ασκός του Αιόλου”, αφού πλέον οι αντάρτικες τακτικές των μαχητών του, θα επεκταθούν σε κάθε μεριά του πλανήτη, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έναν, ενιαίο και επώνυμο εχθρό. Ιδιαίτερα δε, για την Κύπρο, της οποία η γνώμη δεν ζητήθηκε σχετικά με την παραχώρηση της αεροπορικής βάσης της Βρετανίας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα γεωγραφικά της εδάφη, θα μπει και εκείνη στο στόχαστρο των τρομοκρατών.

Δεδομένο είναι ότι, αργά ή γρήγορα, το δίλημμα “μαζί ή απέναντι μας” θα τεθεί για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού κάθε μια θα κληθεί να στηρίξει ή να απορρίψει τυχόν συμμετοχή σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, στα πλαίσια των συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ.

nato-alliance

flickr photo by Utenriksdept http://flickr.com/photos/utenriksdept/6946974888 shared under a Creative Commons (BY-ND) license


Και ερχόμαστε τώρα στην Ελλάδα η οποία και αντιμετωπίζει σοβαρό εσωτερικό ζήτημα με τις χιλιάδες προσφύγων, που συρρέουν απο τα χωρικά της ύδατα και μέσω του χερσαίου της χώρου παίρνουν τον δρόμο για τα Σκόπια. Ίσως κανείς υποστηρίξει ότι “…η Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε πολεμικά ενεργή κατά χωρών ή λαών…”. Δυστυχώς, όταν ανήκεις σε μια Ένωση κρατών ή μια συμμαχία, οι υποχρεώσεις είναι δεδομένες και αναπόφευκτές, όπως και οι ζημίες … όσον αφορά τα οφέλη πάντως που προκύπτουν από αυτές… εμείς κρατάμε μικρό καλάθι! Το βέβαιο είναι ότι τα μέλη του ISIS δεν θα κάνουν διακρίσεις ποιος βομβάρδισε ή ποιος απλά παραχώρησε βάσεις για απογείωση αεροσκαφών για την εκτέλεση επιχειρήσεων κατά των μαχητών του.

Η μοίρα για όλους θα είναι ίδια σε ανύποπτο χρόνο και με τέτοιο τρόπο, που δεν μπορεί να συλλάβει ακόμη και η πιο νοσηρή φαντασία!

Ελπίζουμε να έχουν γνώση οι φύλακες!