Άρθρο του Πρέσβη της Ρωσίας, Αντρέι Μάσλοβ, για τις ρωσοελληνικές σχέσεις

12549097_1117077488311830_7893791298008495348_nΈκλεισε το 2015 και είναι χρήσιμο να κάνουμε μεταξύ άλλων και την πρώτη αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των ρωσοελληνικών σχέσεων, για να καταλάβουμε καλύτερα τις προοπτικές που ανοίγονται στη διμερή μας συνεργασία στο εγγύς μέλλον.

Ο Προέδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επανειλλημένως υπογράμμισε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, έχοντας υπ’ όψιν και τη θρησκευτική ενότητα του ρωσικού και ελληνικού λαού. Όντως η θρησκευτική και πνευματική ενότητα, η κοινή μας ιστορία, η ειλικρινής φιλία και ο αλληλοσεβασμός παραμένουν, όπως και αιώνες πριν, γερά θεμέλια της συνεργασίας μας στη σημερινή όχι απλή συγκυρία.

Η Ρωσία και η Ελλάδα συνάμα έχουν κοινές προσεγγίσεις σε πολλά επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Υπερασπιζόμαστε σθεναρά τις αρχές και τις αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όχι μόνο από κοινού πέρυσι γιορτάσαμε την 70η Επέτειο από το τέλος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και υπενθυμίσαμε την παγκόσμια σημασία της Μεγάλης Νίκης κατά του φασισμού και του ναζισμού με την ηχηρή Κοινή Δήλωση, την οποία τον Απρίλιο υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι βάσει αυτών των αδιάσειστων θεμελίων το τελευταίο διάστημα οι ρωσοελληνικές σχέσεις πήραν μια καινούργια ώθηση. Η επίσκεψη εργασίας του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 – 9 Απριλίου σηματοδότησε την αρχή ενός εντατικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών μας σε όλα τα επίπεδα. Η αμοιβαία, ειλικρινής προθυμία για την περαιτέρω ενεργοποίηση της διμερούς συνεργασίας επιβεβαιώθηκε κατά τη δεύτερη συνάντηση κορυφής στις 19 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη. Στις συναντήσεις πρέπει να προστεθούν βεβαίως και έξι τηλεφωνικές επικοινωνίες των αρχηγών των κρατών μας. Δυο φορές επίσης συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεβ. Τακτικές επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόβ. Τον Νοέμβριο επίσης έλαβε χώρα η πολύ εποικοδομητική επίσκεψη στην Αθήνα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Ρωσίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς και στο Σότσι με επιτυχία διεξήχθη η 9η σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.

Στο επίπεδο κορυφής συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε το Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2015 – 2016, που αποτελεί έναν θεμελιώδη οδικό χάρτη για την προώθηση και την επανεκκίνηση της πρακτικής συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας, της επιστήμης, του πολιτισμού κ.ά.

Επιπλέον ευκαιρίες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων προσφέρει το νέο έτος. Κατόπιν συνεννόησης των αρχηγών των χωρών μας το 2016 θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας το Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και το Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία. Με το σύνθημα «Ρωσία και Ελλάδα: Ανάπτυξη σχέσεων στο θεμέλιο των κοινών ιστορικών εμπειριών» προγραμματίζεται πλήθος δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των σχέσεών μας, μεταξύ άλλων στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της οικονομίας, του τουρισμού, της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εμπλουτίζεται διαρκώς και καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμβάλουν με τις επεξεργασμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις τους.

Τέτοια αφιερωματικά έτη η Ρωσία διεξάγει μόνο με τις χώρες ιδιαίτερης σημασίας. Την Ελλάδα τη θεωρούμε αξιόπιστο φίλο και ελπιδοφόρο εταίρο και προσβλέπουμε στην εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας μας. Με αυτό τον τρόπο σκοπεύουμε να αναδείξουμε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας μας με την Ελλάδα, να διαδοθεί περαιτέρω ο ρωσικός πολιτισμός και η ρωσική γλώσσα στην Ελλάδα και το αντίθετο, να ενισχυθούν πολύτιμες ανθρωπιστικές και επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

Όλα μαζί – τα γερά παραδοσιακά θεμέλια, ο εντατικός πολιτικός διάλογος και το αφιερωματικό Έτος – δημιουργούν ένα πολύ ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Και με την ανάπτυξη εννοώ ότι οι κοινές καλές προθέσεις πρέπει να ενισχυθούν με συγκεκριμένα ουσιαστικά έργα. Προσφέρονται πολλαπλές ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν στο ακέραιο. Και κάθε προσπάθεια αξίζει τον κόπο, επειδή η συνεργασία πάντα πολλαπλασιάζει τα αμοιβαία ωφελήματα.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους ευημερία, πρόοδο, κάθε επιτυχία, δημιουργικές ιδέες που να αποδίδουν καρπούς προς όφελος των χωρών μας.

Εφημερίδα «Η Καθημερινή» (10 Ιανουαρίου 2016)