Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδονται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Πώς δικαιολογεί την απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο

Την απόφαση να μην προχωρήσει στην έκδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν, έλαβε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Υπέρ της απόφασης να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στην γειτονική χώρα είχαν ταχθεί επιφανείς εκπρόσωποι του ελληνικού νομικού κόσμου.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν φθάσει στη χώρα μας (Αλεξανδρούπολη) με στρατιωτικό ελικόπτερο το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Οι αρεοπαγίτες δεν έκαναν δεκτά τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των τούρκων στρατιωτικών και έκαναν δεκτά τα αιτήματα τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα   ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι  αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο.
Πάντως, η απόφαση των δύο συνδέσεων  ήταν ομόφωνη ενώ στην τρίτη ένας δικαστής μειοψήφισε έχοντας την άποψη ότι πρέπει να εκδοθούν.

Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες,  καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

ΝΔ: Ο Άρειος Πάγος κράτησε ψηλά το κύρος της χώρας

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου:

«Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Αποφάνθηκε με βάση το  θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες Κράτους Δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας.

Απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».