UNICEF: Σχεδόν τα 2/3 των μη εμβολιασμένων παιδιών ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις

Σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των μη εμβολιασμένων παιδιών ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις. Τα παιδιά που πλήττονται από τις συγκρούσεις αντιμετωπίζουν στερήσεις που επιδεινώνουν την υγεία τους, και κατ’ επέκταση, το μέλλον τους. Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις εκθέτουν τα φτωχότερα και πιο περιθωριοποιημένα παιδιά – αυτά που χρειάζονται περισσότερο από όλα τα άλλα τα σωτήρια εμβόλια – σε μεγαλύτερο κίνδυνο, τόσο επειδή χάνουν τους απαραίτητους εμβολιασμούς τους όσο και επειδή ζουν σε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις ασθένειες, με ολέθριες συνέπειες για τα παιδιά.

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2016

Ο Nikita [το όνομα είναι αλλαγμένο] , 5 ετών, του οποίου ο πατέρας σκοτώθηκε το 2014 σε βομβαρδισμό, ενώ επέστρεφε σπίτι από την εργασία του, ζει στην στην πληγείσα από τις συγκρούσεις περιοχή Donetsk Oblast, στην Ουκρανία, όπου οι συγκρούσεις και η ανασφάλεια έχουν διακόψει την πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων.

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2016

Σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των μη ανοσοποιημένων παιδιών ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις. Στην Κουρδική περιφέρεια του Ιράκ το 2014, εκτοπισμένα παιδιά και ενήλικες στον καταυλισμό διέλευσης Khazar συγκεντρώνονται αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα για το μουσουλμανικό βραδινό γεύμα για να σπάσει η καθημερινή νηστεία του Ραμαζανιού.

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2016
Χωρίς ανοσοποίηση, εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών θα χάσουν τη ζωή τους από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. “Είμαι χαρούμενος που έφερα το γιο μου στην κλινική, το παιδί μου θα εμβολιαστεί…,” λέει η Julie Akol, 17 ετών, στο Κέντρο Προστασίας Αμάχων Malakal στο Νότιο Σουδάν το 2015.

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2016
Τα παιδιά και οι γυναίκες κάνουν ουρά για να εγγραφούν για μια διανομή τροφίμων το 2014 στον οικισμό Pathai, στο Νότιο Σουδάν, όπου η UNICEF παρέχει διατροφή και βασική φροντίδα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοποίησης των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς, στις πιο απομακρυσμένες και πληγείσες από τις συγκρούσεις περιοχές της χώρας.

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2016
Η απώλεια ή η καθυστέρηση των εμβολιασμών βάζει την υγεία των παιδιών που ζουν τις συνέπειες των συγκρούσεων σε πρόσθετο κίνδυνο. Ήδη τα παιδιά αυτά στερούνται βασικών υπηρεσιών. Στο Αφγανιστάν το 2013, ο 4χρονος Akram, του οποίου οι γονείς δεν συνειδητοποιούν τη σημασία που έχει να τον πάνε να εμβολιαστεί, έχει προσβληθεί από ιλαρά.

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2016
Τα παιδιά σε συγκρούσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό όπως η ιλαρά. Το 2012, υγειονομικοί υπάλληλοι κάνουν εμβολιασμούς κατά τη διάρκεια εκστρατείας ανοσοποίησης που υποστηρίχθηκε από τη UNICEF ως ανταπόκριση στην αύξηση κρουσμάτων τόσο της ιλαράς όσο και της πολιομυελίτιδας στο Αφγανιστάν την προηγούμενη χρονιά.

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2016
Οι περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι τα τελευταία εναπομείναντα οχυρά του ιού της πολιομυελίτιδας. Όσο ένα και μόνο παιδί έχει πολιομυελίτιδα, όλα τα παιδιά παντού βρίσκονται σε κίνδυνο από τη νόσο. Το 2011, ένας εργαζόμενος στο τομέα της υγείας δίνει το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας σε ένα μικρό παιδί στο Πακιστάν.

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2016
Στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, όπου η σύγκρουση έχει προκαλέσει δραστική μείωση των ποσοστών εμβολιασμού, οι κακές καιρικές συνθήκες κάνουν ακόμα πιο δύσκολο τον αγώνα για την επιβίωση. Ένα κορίτσι στο τώρα χωρίς παράθυρα σπίτι της – αποτέλεσμα των συνεχών βομβαρδισμών στη γειτονιά της – κοιτάζει τη βροχή να πέφτει το 2015.

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2016
Ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας δίνει από το στόμα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας σε ένα παιδί στο Πακιστάν το 2011, μετά από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας. Η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της προσπάθησαν να εμβολιάσουν κατά της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών που εκτοπίστηκαν από τις πλημμύρες.

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2016
Οι εμβολιασμοί είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και οικονομικούς τρόπους για την προστασία των παιδιών σε όλη τη ζωή τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να επιβιώσουν – ανεξάρτητα από τις περιστάσεις στις οποίες ζουν. Παιδιά της Συρίας εκτοπισμένα από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη χώρα τους, παίζουν στον καταυλισμό Atmeh το 2013.

*Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF