Με μηνύσεις απειλεί ο Πούτιν την Ουκρανία, αν δεν αποπληρώσει το χρέος της

Πράσινο φως για δικαστική διαμάχη με την Ουκρανία έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν, ενόψει της λήξης του δανειακού ομολόγου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο η Ουκρανία φαίνεται να αψηφά τις απειλές, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμη να αντιδράσει δυναμικά.

Ο Β. Πούτιν από την πλευρά του, έδωσε ρητή εντολή στην κυβέρνησή του, να μηνύσει την Ουκρανία, εφόσον το πρώην μέλος της τέως Σοβιετικής Ένωσης δεν καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος του προς την Ρωσίας, ύψους 2.7 δις ευρώ.

Κατά την διάρκεια συνάντησης του Ρώσου Προέδρου με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβεντεφ, ο Πούτιν φέρεται να είπε στον υπουργό οικονομίας, Αντόν Σιλουάνοβ «να προχωρήσει, και να τους πάει στα δικαστήρια». Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε πως η Ουκρανία έχει διορία δέκα ημερών, για να εξοφλήσει το ευρωομόλογο που λήγει στις 20 Δεκεμβρίου ή να αποδεχτεί την πρόταση του Πούτιν για αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία προβλέπει αποπληρωμή σε δόσεις, αξίας 1 δις δολαρίων έκαστη, με εγγυήσεις της Δύσης, σε διάστημα τριών ετών.putin_portrait-620x330

Ο ρώσος πρωθυπουργός όξυνε το κλίμα ακόμη περισσότερο κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξής, λέγοντας πως «(οι Ουκρανοί) δεν θα πληρώσουν, γιατί είναι απατεώνες», ενώ κάλεσε τις δυτικές χώρες να «παρέμβουν» στο θέμα.

Το Κίεβο από την πλευρά του, φαίνεται να αψηφά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας. Το διετές ευρωομόλογο ελήφθη από την κυβέρνηση του Βίκτωρ Γιαννούκοβιτς, δυο μόλις μήνες, προτού ο ίδιος καταφύγει στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2014, κατά την διάρκεια κοινωνικών συγκρούσεων, που προκάλεσε η πολιτική της κυβέρνησης του, για απομάκρυνση της Ουκρανίας από την ευρωπαϊκή ένωση.

Η ουκρανική κυβέρνηση διεμήνυσε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει στο ενδεχόμενο νομικών προσφυγών από την Ρωσία. Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ είπε πως «αν η Ρωσία μηνύσει την Ουκρανία είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε την Ρωσία στο δικαστήριο. Η θέση μας παραμένει η ίδια: προτείναμε σε όλους τους διεθνείς πιστωτές μας να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους». Ο Γιάτσενιουκ συμπλήρωσε ότι όλοι οι κατάλληλοι διεθνείς πιστωτές αποδέχτηκαν την πρόταση της Ουκρανίας.

Η διαμάχη αυτή προκαλεί πλήγμα στο σχέδιο διάσωσης του ΔΝΤ, ύψους 17, 5 δις δολάρια για την Ουκρανία, αφού δεν επιτρέπει στο Κίεβο να αναδιαρθρώσει το χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος του οποίου κατέχει η Μόσχα.