Μαρόκο: Αντιδράσεις στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της έκφρασης

Η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 19 Ιανουαρίου 2023, ψηφίσματος που καλεί το Μαρόκο να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και των MME και την αποφυλάκιση δημοσιογράφων, προκάλεσε έντονη δυσφορία και αντιδράσεις τόσο από επίσημους μαροκινούς φορείς, όσο και από περιφερειακούς, όπως το Αραβικό Κοινοβούλιο.

Σε εθνικό επίπεδο, οι μαροκινές αρχές καταδίκασαν το ευρωπαϊκό ψήφισμα, ενώ τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ της χώρας καταδίκασαν την «ανάμειξη» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις υποθέσεις του Μαρόκου.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα με δελτίο τύπου στις 21 Ιανουαρίου, «τους αβάσιμους ισχυρισμούς που περιέχονται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», το οποίο θεωρεί ότι ενθαρρύνει «την άσκηση πίεσης στη δικαιοσύνη για την άμεση αποφυλάκιση των προσώπων που αναφέρονται σε αυτό».

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης ότι «με την προσέγγισή του αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οικειοποιήθηκε το δικαίωμα να δικάζει κατάφωρα και μεροληπτικά τη μαροκινή δικαιοσύνη, προσβάλλοντας έτσι τα δικαστικά όργανα του Βασιλείου και αγνοώντας παντελώς την ανεξαρτησία τους», προσθέτοντας ότι απορρίπτει «κάθε παρέμβαση στο (μαροκινό) δικαστικό σύστημα, καθώς και κάθε απόπειρα επηρεασμού των αποφάσεών του, ιδίως, μάλιστα, για υπό εκδίκαση υποθέσεις, όπως αυτές που αναφέρονται στο ψήφισμα».

Επισημαίνεται, δε, ότι «τα πρόσωπα που κατονομάζονται στο ψήφισμα έχουν επωφεληθεί όλων των προβλεπόμενων από το νόμο εγγυήσεων μιας δίκαιης δίκης. Το αντικείμενο της δίκης των προσώπων αυτών σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με τη δημοσιογραφική δραστηριότητα ή την άσκηση της ελευθερίας γνώμης και έκφρασης, όπως αυτές κατοχυρώνονται από το μαροκινό δίκαιο και Σύνταγμα. Το Συμβούλιο απορρίπτει τη λογική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» που χαρακτηρίζει το εν λόγω ψήφισμα».

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Αποδήμων του Μαρόκου (CCME) καταδίκασε «εντόνως» το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «που επιτίθεται στο Μαρόκο και περιέχει ψευδείς και απαράδεκτους ισχυρισμούς κατά πολλών θεσμικών του οργάνων».

Σε δελτίο τύπου με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου, το Συμβούλιο αυτό, υπό την ιδιότητά του ως συμβουλευτικό και διερευνητικό οργάνο που ασχολείται με τις υποθέσεις της μαροκινής κοινότητας στο εξωτερικό, επιβεβαίωσε ότι η θέση του αυτή εκφράζει και την άποψη των μαροκινών υπηκόων που κατοικούν στην Ευρώπη, καθώς και εκείνων μεταξύ αυτών που έχουν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα, ότι το εν λόγω ψήφισμα αποτελεί κατάφωρη παρέμβαση στις υποθέσεις της χώρας καταγωγής τους, καθώς και έλλειψη σεβασμού στη συνεισφορά περισσότερων από 3,5 εκατομμυρίων Μαροκινών στην πολιτιστική, πολιτική, οικονομική και αθλητική ζωή στην Ευρώπη.

Προσθέτει, δε, ότι «είναι μια ρητή επίθεση στην άνω των έξι αιώνων ιστορία των διακεκριμένων και αλληλένδετων σχέσεων μεταξύ του Μαρόκου και των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες εντάσσονται στο προηγμένο καθεστώς που απολαμβάνει το Βασίλειο στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ε.Ε., ως στρατηγικός εταίρος της και βασικός παράγοντας στο διάλογο μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου», ενώ υπονομεύει το ηθικό πλεονέκτημα του Μαρόκου μεταξύ των αφρικανικών, αραβικών και ισλαμικών λαών.

Το Μαροκινό Εθνικό Συμβούλιο Τύπου τονίζει, από την πλευρά του, ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναπαράγει «προκατασκευασμένες κρίσεις» και ότι «δεν έχει καμία σχέση» με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αποτελεί μια μάλλον «απέλπιδα προσπάθεια άσκησης διπλωματικής πίεσης στο Μαρόκο» στην υπηρεσία μιας «γεωστρατηγικής ατζέντας υπέρ της Ευρώπης».

Ομοίως, τα δύο σώματα του Μαροκινού Κοινοβουλίου καταδίκασαν, με κοινή τους δήλωση της 23ης Ιανουαρίου, το κείμενο που ψήφισαν οι ευρωπαίοι ομόλογοί τους, αποφασίζοντας παράλληλα «να επανεξετάσουν τη σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να την υποβάλουν σε μια συνολική αξιολόγηση με στόχο τη λήψη σταθερών και ενδεδειγμένων αποφάσεων».

Σε περιφερειακό επίπεδο, το Αραβικό Κοινοβούλιο εξέφρασε σε δελτίο τύπου στις 22 Ιανουαρίου (Κάιρο), «τη δυσαρέσκειά του για τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις εσωτερικές υποθέσεις του Βασιλείου του Μαρόκου, εργαλειοποιώντας το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση ψευδείς ισχυρισμούς, που στερούνται νομικής βάσεως», καλώντας το να σεβαστεί το πνεύμα της εταιρικής σχέσης που συνδέει την Ε.Ε. με τις αραβικές χώρες, γενικά, και με το Βασίλειο του Μαρόκου, ειδικότερα, και να φροντίσει να τις αναπτύξει και να τις προστατεύσει από παρενοχλήσεις και προειδοποιώντας, παράλληλα, για ελιγμούς εναντίον της ασφάλειας και της σταθερότητας των αραβικών χωρών.

Το Αραβικό Κοινοβούλιο ενθάρρυνε επίσης τους ευρωπαίους βουλευτές να απορρίψουν την πολιτικοποίηση του χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εργαλειοποίησή του με βάση περιστασιακές ατζέντες που εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα, καθώς και να απέχουν από την ανάμειξή τους σε εσωτερικές υποθέσεις αραβικών χωρών.