iran-parliament

Πράσινο φως απο το Ιρανικό κοινοβούλιο για την συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα μία ιστορικής σημασίας συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις για τα πυρηνικά προγράμματα βάζοντας ουσιαστικά ένα τέλος στη σχετική διαμάχη μεταξύ των νομοθετών και προλειαίνοντας παράλληλα το έδαφος για την επίσημη εφαρμογή του.

Η κίνηση αυτή για την έγκριση του κοινού σχεδίου δράσης πέρασε με 161 ψήφους υπέρ και 59 κατά ενώ 13 μέλη του Κοινοβουλίου προτίμησαν την αποχή, όπως μετέδωσαν το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με μία πρώτη καταμέτρηση των ψήφων παρόντες ήταν 250 από τους 290 βουλευτές του ιρανικού κοινοβουλίου, ενώ 17 μέλη παρέστησαν αλλά δεν ψήφισαν.

Η συμφωνία για τα πυρηνικά μεταξύ του Ιράν και  άλλων έξι μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων υπογράφηκε στις 14 Ιουλίου, μετά από σχεδόν δύο χρόνια διπλωματικών διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι νομοθέτες στις ΗΠΑ και στην Τεχεράνη, επέμεναν στην ψήφιση της. Η συμφωνία η οποία θα άρει τις κυρώσεις προς το Ιράν σχετικά με τα πυρηνικά σε αντάλλαγμα για ελέγχους στις ατομικές δραστηριότητες –ας σημειωθεί ότι η ισλαμική δημοκρατία αρνείται την κατασκευή οποιασδήποτε βόμβας-,  έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ιράν.

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου απέτυχαν να τορπιλίσουν τη συμφωνία αυτή το Σεπτέμβριο. Στην Τεχεράνη οι υπερσυντηρητικοί νομοθέτες επανειλημμένα προειδοποίησαν για «παραθυράκια» στο κείμενο της συμφωνίας και κατέκριναν τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, ο οποίος υπονόησε ότι οι βουλευτές του κοινοβουλίου εσκεμμένα καθυστερούσαν τη συμφωνία.

Σε μία προσπάθεια να περάσει η συμφωνία αυτή προς τους σκεπτικιστές, η κυβέρνηση Ρουχανί υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση προστάτευε το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ενώ διασφάλισε την άρση οποιωνδήποτε κυρώσεων με πολύ σοβαρές συνέπειες για την οικονομία.

Ωστόσο, μέχρι και την Κυριακή μέσα στο κοινοβούλιο εξελίσσονταν σκηνές αντεγκλήσεων και συγκρούσεων.

Ο Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, επικεφαλής του Ιρανικού οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση μετά από κατηγορίες που δέχτηκε ότι συνθηκολόγησε με τη Δύση.

Οι λεγόμενες ”κόκκινες γραμμές” των συνομιλιών τέθηκαν ενώπιον του ανώτατου άρχοντα του Ιράν, Αγιατολαχ Αλί Χομεϊνί, και το ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφάλειας το οποίο επιβλέπει.

Η ψηφοφορία της Τρίτης με τον τίτλο «Σχέδιο για αμοιβαία και ορθή δράση στην εφαρμογή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν» επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι  θα πρέπει άμεσα να αρθούν οι κυρώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2016. Ωστόσο, το Ιράν υποχρεούται να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις του προς τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, την επιτηρούσα αρχή των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την ήπια και ειρηνική φύση του ατομικού του προγράμματος.