IMF_LAGARDE

Αλλάζει το ΔΝΤ την δανειοδοτική του πολιτική για χάρη της Ουκρανίας

Το ΔΝΤ αποφάσισε να προχωρήσει στην δανειοδότηση ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, παρά τους φόβους για πιθανή πτώχευση του Κιέβου απέναντι σε χρέος 3 δις δολαρίων που έχει προς τη Ρωσία και λήγει τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την δανειοδοτική πολιτική του ΔΝΤ, το ταμείο απαγορεύεται να δανειοδοτεί χώρες υπό πτώχευση. Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βίκτορ Γιανούκοβιτς το 2013 συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα αγοράσει ουκρανικά ευρωομόλογα αξίας 15δις δολαρίων. Η Ρωσία αγόρασε μόνο ένα μέρος του συμφωνηθέντος ποσού των ομολόγων, αξίας $ 3 δισ. Τα υπόλοιπα 12 δις σε ομόλογα δεν αγοράστηκαν ποτέ λόγω της ουκρανικής κρίσης, που οδήγησε τον Γιανούκοβιτς και την κυβέρνησή του σε παραίτηση.

“Το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία, πληρωτέο τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως χρέος προς ιδιώτες πιστωτές, το χρέος έχει διαφορετική υπόσταση, είναι επίσημο.”

“Το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία, πληρωτέο τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως χρέος προς ιδιώτες πιστωτές, το χρέος έχει διαφορετική υπόσταση, είναι επίσημο.” δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κρεμλίνου, την Τετάρτη.

Το ΔΝΤ φαινόταν πρόθυμο να τροποποιήσει τους κανόνες δανεισμού του για μια στιγμή. Ο Anders Aslund, ανώτερος συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο, δήλωσε πως το ΔΝΤ αρχικά επιθυμούσε να διασφαλίσει πως η Κίνα δεν θα ήταν σε θέση να ανατρέψει τον δανεισμό του ΔΝΤ προς χώρες που επιδιώκουν τη διάσωση τους, καθώς το Πεκίνο αύξησε τα δάνεια του προς την Αφρική και προς άλλες χώρες.

Το ουκρανικό χρέος λειτούργησε καταλυτικά.

Το Κίεβο επέμενε ότι η Μόσχα θα έπρεπε να προχωρήσει σε «κούρεμα» του δανείου, όπως άλλοι πιστωτές. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseny Yatsenyuk περιέγραψε το δάνειο ύψους 3δις δολαρίων ως μια ρωσική δωροδοκία προς τον Γιανούκοβιτς προκειμένου να πάψει το Σύμφωνο Σύνδεσης με την ΕΕ.
Η πάγια θέση της Ρωσίας είναι ότι το χρέος της Ουκρανίας θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως επίσημο διακυβερνητικό.