Την ετήσια έκθεση για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα από την οποία γίνεται έκκληση για μια «νέα πολιτική διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων που αφορούν σε επενδύσεις και παροχές». Σύμφωνα με την έκθεση, οι ευρωπαίοι νομοθέτες υποχρεούνται να προσαρμόσουν τον προϋπολογισμό στις μακροχρόνιες στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ καθώς και να ανταποκρίνεται σε μια κρίση.
Οι ευρωπαίοι νομοθέτες θα πρέπει να διασφαλίσουν την διαύγεια των σχεδιαζόμενων δαπανών, την αποτελεσματικότητα τους και τους εγκυμονούντες κινδύνους. Επιπλέον οι χρηματοοικονομικοί διαχειριστές οφείλουν να διασφαλίσουν πως τα χρήματα που δαπανώνται πληρούν τους κανόνες και αποδίδουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αναφέρεται στην έκθεση.
Οι ανεξάρτητοι ελεγκτές τονίζουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα σύνολο οικονομικών εκκρεμοτήτων, προκειμένου να απελευθερώσει πόρους, ώστε αυτοί να αξιοποιηθούν, όπου είναι αναγκαίο. «Ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. αδυνατούν να απορροφήσουν τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει ποσά προς τις χώρες-μέλη της, χωρίς όμως να έχει επαρκώς λάβει υπόψιν τις δυνατότητες τους για επένδυση των κεφαλαίων» τονίζεται στο πόρισμα των ελεγκτών.
Η επισήμανση αυτή των ανεξαρτήτων ελεγκτών κρούει, εμμέσως πλην σαφώς το καμπανάκι του κινδύνου για την Ελλάδα και τα ανεκμετάλλευτα ποσά του ΕΣΠΑ, που λιμνάζουν, εξαιτίας του κυκεώνα της γραφειοκρατίας!
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Vítor Caldeira τόνισε πως η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει τα χρήματα της καλύτερα. «Θα πρέπει (η Ε.Ε.) να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις της ανταποκρίνονται στις προτεραιότητές της, ενώ απλούστεροι κανόνες θα πρέπει να οριστούν. προκειμένου να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να αξιοποιούνται οι πόροι αποτελεσματικότερα.» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι ελεγκτές στην έκθεση τους, επισημαίνουν ότι η συλλογή των Ευρωπαϊκών πόρων έγινε χωρίς λάθος. Ωστόσο, τονίζουν πως το εκτιμώμενο ποσοστό λάθους για τις ευρωπαϊκές δαπάνες αγγίζει το 4,4%, σε σύγκριση με το 4,5%, το 2013. Το ποσοστό αυτό, αποτελεί μια εκτίμηση των κεφαλαίων, που δεν θα έπρεπε να διατεθούν προς τρίτους, αφού δεν τηρούσαν πλήρως τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις.
[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=bIwnJpcmhgg&feature=youtu.be]