flickr photo by Zoriah http://flickr.com/photos/zoriah/3170393154 shared under a Creative Commons (BY-NC) license

Κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης νέων Ευρωπαίων

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την επείγουσα ανάγκη για τη λήψη συντονισμένης δράσης από τα κράτη μέλη και την ΕΕ για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογράμμισε το Κοινοβούλιο με μη νομοθετικό ψήφισμα που ενέκρινε την Τετάρτη.

Το ψήφισμα προβλέπει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης του εξτρεμισμού, η οποία θα πρέπει κυρίως να εφαρμοστεί στο διαδίκτυο, στις φυλακές και μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης.

Το ψήφισμα της εισηγήτριας Rachida Dati (ΕΛΚ, Γαλλία) για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης Ευρωπαίων πολιτών από τρομοκρατικές οργανώσεις εγκρίθηκε από το ΕΚ με 548 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 36 αποχές.

Ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών

Το ΕΚ προτείνει την κατάρτιση μιας μαύρης λίστας Ευρωπαίων τζιχαντιστών και τζιχαντιστών που φέρονται ως τρομοκράτες και ζητά να υιοθετηθεί ένας κοινός ορισμός για την ενοχοποίηση των ατόμων που θεωρούνται “αλλοδαποί μαχητές” προκειμένου να διευκολύνεται η ποινική διαδικασία εναντίον τους όταν αυτοί επιστρέφουν στην ΕΕ. Το ΕΚ ζητεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι κάθε αλλοδαπός μαχητής θα τελεί υπό δικαστικό έλεγχο και, εφόσον χρειάζεται, υπό διοικητική κράτηση, κατά την επιστροφή του στο ευρωπαϊκό έδαφος, έως ότου κινηθούν οι δέουσες δικαστικές διαδικασίες.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει την ανάγκη διενέργειας υποχρεωτικών και συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα. Ζητά επίσης να ενισχυθούν οι ταχείες και αποτελεσματικές ανταλλαγές των σχετικών πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου στα κράτη μέλη και της EUROPOL, βελτιστοποιώντας ιδίως τη χρήση και τις συνεισφορές στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την ολοκλήρωση της οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τα αρχεία ονομάτων επιβατών (PNR) έως το τέλος του 2015. Υπενθυμίζουν, ωστόσο, ότι η οδηγία PNR της ΕΕ θα είναι απλώς ένα μέτρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ότι απαιτείται μία συνολική, φιλόδοξη και πολυδιάστατη στρατηγική κατά της τρομοκρατίας.

Προλαμβάνοντας την προσχώρηση ατόμων σε τρομοκρατικές οργανώσεις

Το Κοινοβούλιο προτείνει την κατάσχεση των διαβατηρίων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για την πρόληψη της εξόδου από την ΕΕ ατόμων που σχεδιάζουν να προσχωρήσουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτά τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να συνοδεύονται και από συστήματα υποστήριξης, όπως οι ανοικτές γραμμές επικοινωνίας που θα επιτρέπουν στις οικογένειες και στα μέλη της κοινότητας να λαμβάνουν στήριξη ή να αναφέρουν εύκολα και γρήγορα μια ξαφνική μεταβολή συμπεριφοράς, που μπορεί να σημαίνει τρομοκρατική ριζοσπαστικοποίηση, ή την αναχώρηση ενός ατόμου προκειμένου να προσχωρήσει σε τρομοκρατική οργάνωση.

Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης η ανάγκη ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου μέσα από τα εκπαιδευτικά συστήματα και στις μειονεκτούσες γειτονιές προκειμένου να αποτραπεί η περιθωριοποίηση και να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη.

Πρόληψη της εξάπλωσης του βίαιου εξτρεμισμού στο διαδίκτυο και στις φυλακές

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν ως πιθανό μέτρο το διαχωρισμό των κρατουμένων, για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προσχωρήσει στον βίαιο εξτρεμισμό ή έχουν ήδη στρατολογηθεί από τρομοκρατικές οργανώσεις, από τους λοιπούς συγκρατουμένους τους, προκειμένου να περιοριστεί η ριζοσπαστικοποίηση εντός των φυλακών.

Για να αποφευχθεί η διάδοση μηνυμάτων μίσους και εξύμνησης της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο, το ΕΚ ζητά την έγκαιρη διαγραφή παράνομου περιεχομένου που σπείρει βίαιο εξτρεμισμό, πάντα σεβόμενοι τα θεμελιώδη δικαιώματα. Θεωρεί ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα κίνησης δικαστικών διαδικασιών, ποινικών διώξεων συμπεριλαμβανομένων, κατά των εταιριών και των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αρνούνται να ανταποκριθούν σε αίτημα των διοικητικών ή δικαστικών αρχών σχετικά με διαγραφή του παράνομου περιεχομένου από τις διαδικτυακές πλατφόρμες τους ή του περιεχομένου που εξυμνεί την τρομοκρατία.