(photo credit: boat pic from sjoraddningen.se)

Μερικές μέρες από τη ζωή της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα

New post ambassador’s blog in Greek “Some glimpses from Embassy’s life”

Μερικές μέρες από τη ζωή της Πρεσβείας

Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι σε πλήρη λειτουργία και αυτό συνεπάγεται νέες επαφές της Πρεσβείας με τους νέους υπουργούς και αξιωματούχους. Η διατήρηση καλών σχέσεων με την κυβέρνηση στη χώρα που εργαζόμαστε, μέσω συναντήσεων, συνομιλιών και επισκέψεων είναι πολύ σημαντικό έργο. Οι συναντήσεις αυτές είναι φυσικά απαραίτητες ώστε να ανταλλάσσουμε απόψεις και θέσεις, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομικής συνεργασίας καθώς και ανταλλαγής επισκέψεων.

Διάφορες ομάδες από τη Σουηδία επισκέπτονται την Ελλάδα, και συχνά την Πρεσβεία. Είναι πάντοτε ενδιαφέρουσες επισκέψεις κατά τις οποίες ενημερώνουμε σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αλλά μερικές φορές είναι η Πρεσβεία η οποία λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με σουηδικές δραστηριότητες που συμβαίνουν στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια τέτοια περίπτωση όπου μας επισκέφθηκαν από τη Σουηδική Ναυαγοσωστική Εταιρία, οι οποίοι σε εθελοντική βάση περιπολούν γύρω από τη Σάμο για τη διάσωση προσφύγων που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Η συνδρομή τους υπήρξε πολύ σημαντική για το έργο διάσωσης στην περιοχή και η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι εξαιρετική. Οι ιστορίες που μας διηγήθηκαν, θα με ακολουθούν για πολύ καιρό.

Εκτός από αυτό, η Σουηδία συμμετέχει επίσης στην κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση Ποσειδών που συντονίζει η Frontex. Το πλοίο της σουηδικής Ακτοφυλακής είναι ένα από τα δεκαέξι που συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος και έχει συνεισφέρει σημαντικά.

Συνεχίζουμε επίσης τις επαφές με τις σουηδικές εταιρείες και εδώ θα ήθελα να κάνω δύο αναφορές, η πρώτη αφορά στην εταιρία Elekta η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του ιατρικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και σημείωσε πρόσφατες επιτυχίες στην Ελλάδα, για τις οποίες θα υπάρξει σύντομα και σχετική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Κατά δεύτερον θα ήθελα να αναφερθώ και στην εταιρία SKF, η οποία φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Η Πρεσβεία συμμετέχει με διάφορους τρόπους και στις δύο αυτές εκδηλώσεις.

Τις τελευταίες ημέρες δώσαμε επίσης έμφαση στο υψηλού κύρους Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχε η Σουηδία με τέσσερις ταινίες από τέσσερις Σουηδούς σκηνοθέτες.

Φυσικά δεν λείπουν και θέματα από την Ελλάδα για τα οποία θα πρέπει να αποστείλουμε αναφορές στη Σουηδία, δουλειά η οποία αποτελεί για εμάς προτεραιότητα ώστε οι συνάδελφοί μας εκεί να λαμβάνουν τις αναλύσεις και εκτιμήσεις μας για διάφορους τομείς.