Φινλανδικά ντοκιμαντέρ στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα πρόκειται να προβληθούν δύο έργα των Φινλανδών σκηνοθετών Κάτι Γιούρους και Άρτο Χάλονεν.

KAti Juurus

Για την Κιμπέρα! / Κάτι Γιούουρους

Κυριακή, Μαρτίου 13, 2016 – 17:30
Δευτέρα, Μαρτίου 14, 2016 – 22:30

Ο Μπόι Ντάλας, δημοσιογράφος του ραδιοφώνου, ζει στην Κιμπέρα, μια φτωχογειτονιά στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Στα αυτιά του φτάνουν εκατοντάδες ιστορίες αδικίας και αρχίζει να αναρωτιέται γιατί ο ίδιος και οι γείτονές του είναι τόσο φτωχοί. Η Κιμπέρα είναι μια «διάσημη φτωχογειτονιά» όπου δραστηριοποιούνται περισσότερες από 200 ΜΚΟ και την επισκέπτονται πολλοί διάσημοι. Παρ’ όλα αυτά, οι βιασμοί και οι δολοφονίες είναι συχνό φαινόμενο, οι δρόμοι βρομεροί και οι υπόνομοι ανύπαρκτοι. Το ποτάμι όπου έπαιζε ο Ντάλας ως παιδί είναι γεμάτο σκουπίδια. Σε τι χρησιμεύουν ακριβώς οι ακριβές καινούργιες πολυκατοικίες στους κατοίκους της Κιμπέρα; Ως αυτοδίδακτος εικονολήπτης, ο Ντάλας ξεκινά να μάθει γιατί μια γειτονιά που έχει βοηθηθεί τόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε τόσο άθλια κατάσταση. Μιλά με τους δωρητές και βλέπει πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος τους από τον δικό του. Κρατώντας την κάμερά του στο χέρι, αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής στην Κιμπέρα.

Arto Halonen

Λευκή οργή / Άρτο Χάλονεν

Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2016 – 22:30
Σάββατο, Μαρτίου 19, 2016 – 18:00

Η ιστορία του Λάουρι και μέσω αυτού η ιστορία άλλων θυμάτων σχολικού εκφοβισμού και ενός άλλου παιδικού τραύματος: θύματα γεμάτα οργή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πυροβολισμούς και άλλες ακραίες πράξεις βίας στα σχολεία. Η ταινία αφορά επίσης την κοινωνία μας: μια κοινωνία χωρίς αρκετή κατανόηση ή επιθυμία για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της σχολικής βίας. Αργότερα, ο Λάουρι γίνεται πανεπιστημιακός ερευνητής και σεβαστός επιστήμονας με ειδίκευση στην ανθρώπινη επιθετικότητα και βία. Όμως, όταν μεγάλωνε, βίωσε ακραίο εκφοβισμό. Σε δύο σημεία – ως έφηβος και ξανά ως φοιτητής – άρχισε να φαντασιώνεται σοβαρά ότι προκαλεί μακελειό. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί το ταξίδι της ζωής του Λάουρι: πώς πλημμύρισε οργή και πώς ξεπέρασε αυτό το βαρύ φορτίο αναγνωρίζοντάς το και αναλαμβάνοντας δράση.

Περισσότερες πληροφορίες
18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης