Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

Τρίτο Συνέδριο Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής: Η Θαλάσσια Διάσταση

Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, το Τρίτο Συνέδριο Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής:  Η Θαλάσσια Διάσταση.  Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο Διευθυντής του Ι.ΔΙ.Σ. Καθηγητής Χ. Παπασωτηρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Παρασχόπουλος και ο Διευθυντής της ΣΕΘΑ Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης.

Ενώπιον της επικίνδυνης ψαλίδας που έχει ανοίξει στη διμερή ελληνοτουρκική στρατηγική ισορροπία, οι καθηγητές Ήφαιστος και Παπασωτηρίου τόνισαν την ανάγκη ψύχραιμης και ορθολογικής αποτίμησης της διεθνούς κατάστασης και υιοθέτησης στρατηγικών για εκμετάλλευση ευκαιριών και αντιμετώπιση απειλών (π.χ τρίγωνα της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντίστοιχα).  Σε θέματα ναυτικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτής της νέας κατάστασης ειδικεύθηκε μεταξύ άλλων ο ναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος

Τη νέα πολιτική της Ε.Ε. για τη θαλάσσια ασφάλεια ανέλυσε σε βάθος η επίκουρη καθηγήτρια Μ. Κοππά, που ως Ευρωβουλευτής είχε συμβάλει στη διαμόρφωσή της.  Τη συμβολή στη θαλάσσια ασφάλεια στα ελληνικά ύδατα της FRONTEX ανέπτυξε ο κ. Μ Μιχαήλ και του Λιμενικού ο κ. Γ Κουλίκας, ενώ το συνολικότερο πλαίσιο περί θαλάσσιας ασφάλειας ανέπτυξε ο υποστράτηγος ε.α. Ι. Παρίσης.

Τα θέματα δικαίου της θάλασσας και των ελληνικών θέσεων ανέπτυξαν διεξοδικά οι αρμόδιοι καθηγητές κκ Γ. Τσάλτας, Π. Λιάκουρας και Α. Συρίγος.  Τις ενεργειακές προοπτικές όσον αφορά α) αγωγούς υδρογονανθράκων και β) βιώσιμης ενέργειας ανέπτυξαν αντίστοιχα ο δρ. Κ. Φίλης και ο καθηγητής Ν. Νικητάκος.

logo-ids